Тесла Tesla

Във вторник компанията „Тесла“ разкри пред акционерите, че преговаря с официални представители в Китай за сглобяването на електрически автомобили и батерии в Шанхай.

Ръководителят на отдела за продажби по света Робин Рен съобщи къде ще се намира втората „Гигафбрика“ на „Тесла“, докато съоснователят и главен изпълнителен директор Илън Мъск дискутираше по различни въпроси на годишната среща на акционерите.

„Изключително сме развълнувани, че можем да построим първата „Гигафабрика“ извън САЩ – в Китай и по-конкретно тя ще бъде в Шанхай“, каза Рен.

Той добави, че обсъждането с властите в Китай „наистина вървят страхотно“ и че повече подробности за завода в Шанхай ще бъдат споделени „скоро“.

За да може Тесла да направи достъпни автомобилите, „ще бъде важно да се локализира производството поне на континентално равнище“, каза Мъск.

„Тесла“ се е надявала да уточни място за „Гигафабрика“ в Европа до края на тази година, според нейния шеф, който добави, че в крайна сметка очаква да има 10-12 такива завода по целия свят.

„Гигафабриките“ ще произвеждат батерии и автомобили на място, според Мъск.

Заводът на „Тесла“ в американския щат Невада прави батерии за автомобилите на компанията, които се сглобяват в северната част на Калифорния.

Миналият месец Мъск каза на служителите си, че производителят на електрически автомобили са реорганизира, за да ускори производството на автомобили Модел 3 – ключ към рентабилността на бързорастящата фирма.

При очевиден вот на доверие в Мъск акционерите отхвърлиха с голямо мнозинство предложението да разделят длъжностите на президент и главен изпълнителен директор – и двете заемани от основателя.

Този ход щеше да свали Мъск като председател на борда на „Тесла“. Акционерите преизбраха и членове на борда, чиито места са бяха оспорвани.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук