Автомобил „Тесла“ в автономен режим на движение се заби във вторник в полицейски патрул в САЩ, паркиран край пътя. Полицаите не са били в патрулния автомобил, съобщи полицейското управление в Лагуна Бийч, Калифорния.

„Непрекъснато напомняме на шофьорите, когато използват автопилот да държат ръцете си на волана и да държат автомобила под контрол във всеки момент“, заяви говорителка на „Тесла“ за АФП.

„Тесла“ винаги е наясно, че автопилотът не дава възможност колата да избегне всички произшествия“, обяви говорителка на компанията.

Отговорите на полицейското управление в „Туитър“ варираха от внимателен анализ на инцидента до недоверие към самоуправляващите се автомобили.

„За да може автопилотът да се научи от грешките, техните разработчици трябва да признаят, че ги правят“, „Човешката грешка зад волана е заменена от човешка грешка на клавиатурата“, са две от съобщенията в „Туитър“.

Шефът на „Тесла“ Илон Мъск се оплака, че неотдавнашните злополуки, свързани със самоуправляващи се автомобили, стават сензационни заглавия, докато потенциалът на технологията за спасяване на живот не прави впечатление или се пренебрегва.

Независимо че е бил с включена функция „автопилот“, модел S се вряза в задната част на спрян пожарен автомобил в щата Юта на 11 май.

Според местните медии, цитиращи полицията, жената зад волана е обявила, че автомобилът е бил на автопилот, а вниманието ѝ било насочено към телефона ѝ.

„Това е супер сбъркано, че катастрофа на „Тесла“, довела до счупен глезен, е новина на първа страница, а (приблизително) 40 000 души, които са загинали само при катастрофи в САЩ през изминалата година, почти не се съобщават“, каза Мъск в средата на май ,

„Това, което всъщност е невероятното за този инцидент, е, че модел S е ударил пожарната със скорост 96 километра в час и шофьорът си е счупил глезена“.

Сред злополуките, за да се направят заглавия, беше огнената катастрофа през март в Калифорния, която включваше функцията „Автопилот“.

„Юбер“ спря временно програмата си за самоуправляващи се автомобили в САЩ след мартенската катастрофа в Аризона, при която загина жена, бутаща велосипед по улицата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!