Днес, 21 февруари, ТЕЦ „Бобов дол“ не работи. Причината не е оповестена, но най-вероятно поради профилактика. Пред ТЕЦ-а по обяд обаче имаше екип на жандармерията, които проверяваха преминаващите покрай централата автомобили.

Изпълнителният директор Емил Христов, който в сряда беше задържан в Козлодуй, бе пуснат под гаранция от 30 000 лева. Според прокуратурата към настоящия момент са събрани достатъчно доказателства за виновността на изпълнителния директор на ТЕЦ „Бобов дол“ – Е.Х. /Емил Христов/. Същият е привлечен като обвиняем за извършено престъпление по чл. 353б, ал. 1, пр.1 от НК. Определена му е мярка за неотклонение „гаранция“.

На снимката: директорът на ТЕЦ „Бобов дол“ Емил Христов /източник: Камертон/

Самият Христов отложи изявлението си пред медиите за следващата седмица.

Присъствието на жандармерията в района е факт от понеделник.

ТЕЦ „Бобов дол“ бе подложен на интензивни проверки от страна на прокуратурата и МОСВ, като при последната такава лично бяха ангажирани главният прокурор Иван Гешев, министърът на околната среда Емил Димитров и вътрешният министър Младен Маринов.

Причината е, че централата изгаря отпадъци, смесени с въглища, без обаче да е пригодила инсталациите си за това и без да е гарантирано, че са взети мерки против замърсяване на въздуха.

Гешев и Димитров обясниха миналата седмица в Бобов дол, че изгарянето на отпадъци е ставало без разрешително, защото временното разрешително е изтекло през месец май м.г., а централата не е изпълнила изискванията на новото комплексно разрешително, което притежава и което иначе разрешава горенето на боклуци. В Бобов дол Димитров обяви още, че на ТЕЦ-а вече е забранено да гори отпадъци, като тази забрана, по думите му, ще е в сила, докато централата не отговори на изискванията за безопасност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!