Проверката на министерството показва, че държавната централа в Маришкия басейн е в отлично техническо състояние. „Марица Изток 2“ има нужните сероотчистващи системи. Големият проблем е резкият скок на цените на емисиите от последните седмици, заяви енергийният министър Теменужка Петкова след изслушване в ресорната парламентарна комисия.

Петкова поясни, че цената на парниковите емисии, които държавата плаща, в началото на годината бяха 8 евро за тон, а преди 3 седмици скочи 25 евро.

„Това, което ТЕЦ „Марица Изток 2“ трябва да плати, за да купи тези емисии и да работи през следващата година, е малко над 466 млн. лева. Ако не бъдат закупени, съгласно европейските правила, ТЕЦ-ът няма право да работи или ако продължи дейност със съответните глоби – съответно по 100 евро за всяка една от емисиите”, обясни министърът.

Проблемът е наистина голям и са необходими дългосрочни мерки за неговото решаване. Пред опасността да затворят централи са и други европейски страни. Петкова наскоро е обсъдила бъдещи решения с полските си колеги.

„Ще се борим заедно, сигурна съм ще намерим решение“, уверена е тя.

По думите на министъра няма риск за електроенергийната система заради финансовите затруднения в ТЕЦ „Марица Изток 2“. Тя подчерта, че за четвърта поредна година Министерството на енергетиката е извършило контролни проверки в трите електроразпределителни предприятия – ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго Про“  – и в Електроенергийния системен оператор. Петкова увери, че обществото може да бъде спокойно за електроенергийната система на страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук