Вера Йоурова
на снимката: Вера Йоурова - вицепрезидент на Европейската комисия

Въпреки че, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, през миналата година, практически обеща, че до края на мандата на тази комисия ще отпадне мониторинга за България, днес Вера Йоурова – комисар по правосъдието – отсъди категорично:

„Личното ми мнение е, че това е неосъществимо при тази комисия. Нямаме много време пред нас. Тенденцията не е дотам удовлетворяваща, за да можем ясно да заявим, че можем да спрем механизма за сътрудничество и проверка. Специално в България, усещането за независимост на съдебната система е третото най-ниско в ЕС според последните проучвания на Евробарометър. Така че хората все още имат доста изразено недоверие към съдебната система“, каза Йоурова в Брюксел, цитирана от БНР.

В държавите членки на Европейския съюз от Източна Европа – България, Унгария, Полша и Румъния – независимостта на съдебната система е под заплаха, заяви европейският комисар по правосъдието Вера Йоурова, предава БТА като цитира „Асошиейтед прес”.

Йоурова предупреждава, че тази тенденция може да навреди на доверието между държавите от съюза.

„Предизвикателствата пред върховенството на закона се увеличават в някои страни, във време, когато необходимите реформи на съдебната система са омърсявани с изключително политизирани дебати“, отчете еврокомисарят по правосъдието.

Йоурова отбеляза, че гражданите и компаниите в тези държави, най-вече в Източна Европа, са обезпокоени, че политическият натиск и вмешателство се засилват.

Според нея това не само възпрепятства провеждането на справедливи съдебни процеси, но и има риск да навреди на бизнеса.

Йоурова предупреди, че „ако съдебната система е разбита в една страна, последиците ще бъдат усетени в целия ЕС, защото ние разчитаме на взаимното доверие“.

По информация на БНР Вера Йоурова отхвърля възможността мониторингът върху съдебната система на България да отпадне до края на мандата на комисията Юнкер, който приключва наесен.

Според нея това е неосъществимо при тази комисия.

 „Специално в България, усещането за независимост на съдебната система е третото най-ниско в ЕС според последните проучвания на Евробарометър. Така че хората все още имат доста изразено недоверие към съдебната система“, допълва Йоурова.

Тя отбелязва, че все още има конкретни цели, които да бъдат постигнати.

Припомняме, че преди няколко месеца председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер изрази надежда, че механизмът за сътрудничество и проверка за България и Румъния би могъл да отпадне до края на мандата на тази Европейска комисия.

НОВО ИЗСЛЕДВАНЕ

Голям брой от хората в Хърватия, Словакия, България и Испания оценяват независимостта на техните съдилища и съдии като лоша или много лоша, става ясно от изследване на ЕС публикувано днес.

На дъното на класацията е Хърватия – 76% гражданите ѝ са оценили независимостта на съдебната като изключително лоша или много лоша.

Само 18% от хората са казали, че смятат независимостта на съдебната система за добра или много добра.

Според доклада България също е в дъното на класацията – 58% от гражданите са дали негативна оценка за 34% са я оценили позитивно, а 8% са нямали мнение по въпроса.

Освен Хърватия, най-ниско в класацията, над България стои Словакия, където убийството на разследващ журналист и неговата годеница предизвикаха масови протести.

Там 60% от гражданите са дали негативна оценка на съдебната система, 28% са я оценили позитивно, а 12% са имали неутрално мнение.

Испания се нарежда след България с 55% от хората, които са дали негативна оценка, 37% са дали позитивна оценка, а 24% са нямали мнение по въпроса.

На върха на класацията се намира Дания със своите 87% от гражданите, които смятат, че съдебната система е добра или много добра и само 6% я оценяват като лоша или много лоша. 7% нямат мнение по въпроса.

Финландия, Австрия, Швеция и Ирландия следват в класацията, като Великобритания не е много по-назад със своите 70% от гражданите, които смятат, че съдебната им система е добра, 19% я оценяват негативно, а 11% нямат мнение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук