Тежка катастрофа край ловешкото село Микре отне живота на девет души, а най-малко 21 са ранени. Сблъскали са се автобус и товарен камион, като причините все още не са ясни.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов към мястото на тежкия пътен инцидент са изпратени 4 реаномобилa от ВМА и болница Лозенец. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев също пътува към мястото на инцидента. Осигурени са допълнителни консумативи за болницата в Ловеч, където са настанени пострадалите при инцидента. В момента се извършват прегледи на ранените и болниците от Плевен, София и Велико Търново имат готовност да ги приемат при необходимост. Министър-председателят Бойко Борисов разпореди министерството на транспорта да извърши пълна проверка на микробуса, участник в катастрофата.

mikre3

В него са пътували незрящи хора, които са били на екскурзия в Дряново, и са се връщали обратно към София.

На мястото на катастрофата са областният управител на Ловеч Георги Терзийски, представители на Пътна полиция, пожарна безопасност и ДАИ. МВР, МЗ и МТИТС са в непрекъсната координация и работят по случая.

5866898

Причините за инцидента се изясняват, по предварителна информация вероятно е виновен водачът на катастрофиралия бус. Самият той е сред жертвите.

Окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков уточни, че според показанията на шофьора на камиона, автобусът внезапно е навлязъл в неговото платно. „Каква е причината за катастрофата на този етап не можем да кажем, тъй като вървят първите процесуално-следствени действия, извършва се оглед“, коментира Вълков. Като възможност се разглежда и прилошаване, или здравословен проблем на водача на автобуса.

В хода на проверката е установено, че фирмата превозвач на автобуса не е подала заявка за случаен превоз, съгласно чл. 68, ал. 1 от Наредба 33, от което следва Акт за административно нарушение съгласно чл.105 от ЗАП, финансова глоба в размер на 200 лв.

Преди месец на същия водач пък е съставен акт за претоварване, тъй като е превозвал двама души повече.

Заради катастрофата пътят София – Варна беше блокиран и се използваше обходен маршрут през Ловеч. Пострадалите превозни средства бяха преместени едва вечерта.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!