Тримата, прославили България. Снимка: скрийншот на изданието.

Двама от тримата задържани българи за шпионаж в полза на Русия вероятно имат връзки с крайнодясната партия „Възражане“, пише в днешния си брой британският „The Telegraph“. Вестникът се позовава на източници от София, че Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са били членове на избирателни по време на изборите.

Изданието информира, че прокуратурата в София е започнала разследване на дейността на Русев, Джамбезов и Иванова заради опасения, че като част от прокремълска мрежа те са опитали да се намесят в българските избори във Великобритания.

Тримата са били задържани през февруари по подозрение за престъпления по Закона за служебната тайна, но впоследствие са обвинени единствено в притежание на фалшиви паспорти и други документи.

В България обаче има опасения, че техните предполагаеми дейности не са били ограничени само до Обединеното кралство, където са базирани от около 10 години, и че тяхна задача е била да следят из цяла Европа антикремълски настроени личности, включително журналисти. Прави се проверка за връзки с „Възраждане“, известна със своите антизападни и проруски позиции.

Вестникът е направил връзка с фирмата The Doctors Laboratory, базирана в централен Лондон, където е работила Иванова. Говорител на фирмата е заявил пред „The Telegraph“: „Можем да потвърдим, че споменатото лице е било наето от компанията в миналото. По време на набирането на персонала е извършена стриктна проверка в съответствие с фирмената политика.“

Но тъй като това е полицейски въпрос, компанията отказала да коментира по-подробно.

Още за България в международния новинарски поток – четете тук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук