От 17 февруари 2024 г., за по-малко от две седмици, украинските военни са свалили 13 руски самолета, включително А-50. Един „хитър трик“ може да им е помогнал в това, пише The Telegraph.

Отбелязва се, че през двете години пълномащабна война Русия губи средно по четири самолета на месец. А през февруари 2024 г. тя може да загуби поне три пъти повече от средното. Сред причините за това е повишената активност на руската авиация.

„Общият брой на руските полети в разгара на битката за Авдеевка в средата на февруари надхвърли сто на ден – вероятно съответства на техния процент на полети през първите дни на войната преди две години. Всеки от самолетите беше потенциална цел за украинските наземни ракетни батареи.

При равни условия повече въздушни цели означава повече жертви.

Но повишеното темпо на руските полети може да не е единственият фактор за февруарската „серия убийства“. Първо, украинците изглежда са взели някои от компонентите на техните три американски батареи за ракети Patriot – най-добрите им батареи за противовъздушна отбрана – и са ги комбинирали в мобилни единици“, пише изданието.

Въпреки това може би ключовото сваляне през февруари – унищожаването на рядък руски самолет А-50 над Азовско море на 23 февруари – се случи на 120 мили (малко над 190 км) от фронтовата линия. Това е твърде далеч за Patriot. Единствената ракетна система, до която Украйна има достъп и има такъв обсег, е старата С-200, която изстрелва масивна осемтонна ракета.

Отбелязва се, че украинските войски са извели от въоръжение своите С-200 още през 2013 г., но миналата година са възстановили някои от тях като ударни ракети земя-земя.

„Напълно възможно е – вероятно дори – ВВС отново да използват С-200 в първоначалната му роля земя-въздух. Но какви радари насочват С-200? Оригиналните съветски радари излъчват толкова много енергия, че обикновено предадавате предстоящо изстрелване на ракета – и давате на пилотите време да се измъкнат.Има обаче свидетелства, че украинците са намерили по-хитър начин да използват най-мощните си ракети“, се казва в материала.

Изданието припомня, че още през февруари 2023 г., 10 месеца преди републиканците в Конгреса на САЩ да блокират помощта за Украйна, администрацията на Джо Байдън обяви пакет от военна помощ на стойност 2,2 милиарда долара, който включва такава интригуваща клауза като „оборудване за интегриране на западни ракети-носители, ракети и радари с украинските системи за ПВО“.

Много анализатори възприемат тази фраза като препратка към интегрираната система за бойно командване на американската армия, създадена от Northrop Grumman.

„IBCS не е радар. Не е ракета. Не, това е набор от процесори, радиоканали и алгоритми, които позволяват на почти всеки радар за противовъздушна отбрана и всяка ракета за противовъздушна отбрана да работят заедно“, обяснява The Telegraph.

Отбелязва се, че разработката на IBCS все още не е напълно завършена, но е близо до завършване. Американците все още не са разположили основни компоненти на IBCS, но поляците го направиха. И както пише изданието, Полша сега е един от най-големите доставчици на оборудване за противовъздушна отбрана, тъй като републиканците блокират помощта за Украйна.

Украинските ВВС, с тази технология, биха могли да свържат стотици радари с голям обсег, включително по-стари съветски модели и по-нови западни модели, и да използват това пълно сензорно покритие за управление на ракети със среден или голям обсег.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук