Безлов
На снимката: Тихомир Безлов

На фона последните скандали в хазартния бранш, ДЕБАТИ.БГ потърси за коментар анализаторът в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов. По думите му, проучванията от 2018г. показват, че близо 60% от хората в България играят хазартни игри.

Любопитно е да се отбележи, че в друго проучване отново 60% от хората са казали, че искат ограничаване на хазарта.

„Предишни изследвания през 2009-2010г. показваха, че 40% играят. Но дори тези 20% не са толкова впечатляващи, колкото конкретното сравнение в оборотите на хазартния бизнес в България, спрямо БВП и го съпоставихме с други страни в Европа и света. Числото за 2018г. е 3,2 млрд., а съпоставено с БВП, излиза малко под 3%. В това отношение България е далеч над средното в Европа, пред нас са единствено Малта и Северна Македония. За България тези 3,2 млрд. могат да бъдат сравнени исторически – през 2007г. са били 1,2 млрд. Тоест има утрояване на разходите за хазарт”.

От думите му стана ясно, че делът на разходите за хазарт спрямо Брутния вътрешен продукт е по-висок, отколкото в Германия, Англия и САЩ.

„Ако го сравняваме с другите европейски страни, например, в Германия е 13,9 млрд., но пазарът там е огромен, но спрямо техния БВП е 0,4%. Англия, която се смята за една от най-развитите в хазартно отношение пазари, е около 1,1%. Тоест, България има три пъти повече. В страни като САЩ са под Германия – 0,2-0,3%. Проблемът е, че много голям доход на населението се харчи за хазарт. Големият проблем е, че силно засегнати са ниско доходни групи. Някои от хората  с ниски доходи понякога харчат 2/3 от доходите си за хазарт, което е стряскащо”, коментира Безлов.

Той добави, че има данни, че лотарийните билети водят до пристрастяване, точно както и игрите в казината.

„Тоест, много се доближава до модела, при който са доказани тежките зависимости, на кварталните зали. В среден квартал има десетина. Няма малък град, в който да няма игрална зала. Може да няма аптеки и лекари, но игрална зала ще има”, каза още той.

Цялото интервю с Тихомир Безлов може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук