Тихомир Безлов
на снимката: Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията

Дали министърът на вътрешните работи и главният секретар на МВР ще останат в състава на служебното правителство, зависи единствено от премиера. Това каза пред Нова Нюз Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Ще махне ли г-н Главчев вътрешния министър и ще иска ли смяната на главния секретар, е по-сложен път. Възможно е да се постигне компромис между ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“, макар че в последната седмица не виждаме основания за това, заяви Безлов.

Вътрешният министър, МВР и службите са част от сблъсъка между политическите сили, добави той.

Отношенията между министъра на вътрешните работи и главния секретар на МВР са били проблематични още преди, но сега станаха публични, отбеляза Тихомир Безлов.

Когато у нас идват някакви избори, обикновено главните секретари се сменят. За съжаление, това е характерно за нестабилните демокрации в Европа – когато има политическа смяна, се сменят ръководствата на МВР, на приходните агенции и на службите за сигурност. Това е проблем, защото би трябвало професионалните длъжности да не се сменят, а главният секретар е най-високата професионална длъжност в МВР, министърът е политическо лице, посочи експертът.

Той коментира още, че темата за контрабандните канали периодично се повдига в политическото противопоставяне. Тази метафора се харесва на средния български избирател, той продължава да има травмата от средата на 90-те години, когато всичко минаваше през границите и се продаваше с неплатени мита. Сега нещата са много по-различни, защото тогава нямаше европейски граници. При скандала с митниците става въпрос за някакви хасковски посредници, това не са големи имена. Няма големи канали, както преди, каза още Тихомир Безлов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук