Тексас стрелба

18-годишен стрелец уби 18 малки деца и трима възрастни в начално училище в Тексас, което е най-смъртоносната стрелба в американско училище от години насам.

Нападението в Увалде, щата Тексас, малка община на около час път от границата с Мексико, е последното от поредицата смъртоносни стрелби в Америка, където ужасът от цикъла на насилие с огнестрелно оръжие не успява да стимулира достатъчно действия за прекратяването му.

Губернаторът Грег Абът, който говори на пресконференция, заяви, че се предполага, че стрелецът е застрелял баба си, преди да се отправи към началното училище „Роб“ около обяд, като е изоставил автомобила си и е влязъл с пистолет, а вероятно и с пушка.

Губернаторът заяви, че заподозреният, когото описа като местен тийнейджър и гражданин на САЩ, също е „починал“, като добави, че „“отзовалите се полицаи са го убили“.

На кадрите от охранителните камери се вижда как малки групи деца се провират през паркирани коли и автобуси, някои от тях се държат за ръце, докато бягат под полицейски ескорт от училището, в което се обучават ученици на възраст от 7 до 10 години.

Това е най-смъртоносният подобен инцидент, откакто през 2018 г. в Паркленд, Флорида, бяха убити 14 ученици от гимназията и трима възрастни служители – и най-лошият в начално училище след стрелбата в „Санди Хук“ в Кънектикът през 2012 г., при която бяха убити 20 деца и шестима служители.

Реакции

Белият дом нареди знамената да бъдат спуснати наполовина в знак на траур в памет на жертвите, чиято смърт предизвика шок в страната.

Президентът Джо Байдън е бил информиран за стрелбата. Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис заяви във вторник „Стига толкова!”.

„Сърцата ни продължават да бъдат разбивани“, каза Харис. „Трябва да имаме смелостта да предприемем действия“.

Тед Круз, републикански сенатор от щата Тексас, написа в Туитър, че той и съпругата му „отправят молитва за децата и семействата при ужасяващата стрелба в Увалде“.

Но сенаторът от Демократическата партия Крис Мърфи от Кънектикът, където беше извършена стрелбата в Санди Хук, отправи пламенен призив за конкретни действия за предотвратяване на по-нататъшно насилие.

„Това не е неизбежно, тези деца не са имали лош късмет. Това се случва само в тази страна и никъде другаде. Никъде другаде малки деца не отиват на училище с мисълта, че този ден може да бъдат застреляни“, заяви Мърфи от трибуната на Сената.

„Аз съм тук, на тази трибуна, за да моля, буквално да падна на колене и да моля колегите си: Намерете път напред. Работете с нас, за да намерим начин да приемем закони, които да направят това по-малко вероятно“, добави той.

Поредно за месеца насилие

Припомняме, че смъртоносното насилие в Тексас е поредното от поредица от масови стрелби в Съединените щати този месец. На 14 май 18-годишен бял мъж застреля 10 души в магазин за хранителни стоки в Бъфало, Ню Йорк. Облечен в бронежилетка и с пушка AR-15, самопровъзгласилият се за бял супремачист е предавал на живо нападението си, като според съобщенията се е насочил към магазина заради голямото афроамериканско население в околността.

На следващия ден мъж блокира вратата на църква в Лагуна Уудс, Калифорния, и откри огън по тайванско-американското паство, като уби един човек и рани петима.

Въпреки повтарящите се стрелби с масови жертви, многобройните инициативи за реформиране на нормативната уредба в областта на регулацията на оръжията се провалиха в Конгреса на САЩ, оставяйки щатите и местните съвети да въвеждат собствени ограничения.

През 2020 г. в Съединените щати са извършени 19 350 убийства с огнестрелно оръжие, което е с близо 35 % повече в сравнение с 2019 г., съобщиха в последните си данни Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Оръжията са причина за смъртта на повечето млади американци през 2020 г.

Повече от 4300 млади американци са починали от наранявания, свързани с огнестрелни оръжия през 2020 г. Смъртните случаи, причинени от огнестрелни оръжия, вече са водещата причина за смъртта на децата и тийнейджърите в САЩ, изпреварвайки автомобилните катастрофи, сочи изследване, публикувано през април.

През 2020 г. – последната година, за която са налични пълни данни – 4300 млади американци са починали от наранявания, свързани с огнестрелни оръжия.

Според New England Journal of Medicine общият процент на смъртните случаи, причинени от всички видове огнестрелни оръжия – включително самоубийства, убийства и злополуки – е нараснал с 29,5 %.

Насилието с огнестрелни оръжия в САЩ непрекъснато нараства, откакто в началото на 2020 г. започна пандемията от коронавируса.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук