Джим Акоста
Джим Акоста

Федерален съдия в петък прие искането на Cи Ен Ен за съдебна заповед, която временно да възстанови акредитацията на кореспондента на телевизионната медия Джим Акоста в Белия дом. Неговият достъп до седалището на президента на САЩ беше блокиран за неопределено време след ожесточен словесен сблъсък между репортера и Доналд Тръмп преди седмици, съобщи Си Ен Би Си.

Решението на съдия Тимоти Кели, който беше назначен от Тръмп, е първата победа на Cи Ен Ен по този случай.

Делото на Cи Ен Ен , обявено във вторник, твърди, че конституционните права на Акоста са били нарушени от Тръмп и още петима членове на неговата администрация, както и от тайните служби на САЩ. Другите обвиняеми включват началника на персонала Джон Кели, секретаря на пресслужбата на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс, заместник-началника на персонала Бил Шайни и директора на тайните служби Рандолф Алес.

Акоста винаги е бил известен с острия тон, с който се обръща към Белия дом и неговите служители за политиката, водена от господаря на Овалния кабинет. На брифинг за медиите на Белия дом на 29 октомври Aкоста опъна нервите на Сара Сандърс заради използваната от Тръмп фраза „враг на народа“, за да опише медиите.

„Ако ще стоите там и ще продължите да казвате, че има някои журналисти и медии в тази страна, които отговарят на това охарактеризиране, не би ли трябвало да имате смелост, Сара, да посочите кои медии, кои журналисти са враг на хора?“, попита Акоста.

Тръмп има специално отношение към Си Ен Ен и Акоста за тяхното отразяване за него и неговото президенство. През януари 2017 г. току-що избраният за президент Тръмп атакува на пресконференция Акоста като каза, че „вашата организация е ужасна“ и „вие сте фалшиви новини“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук