Самоубийства
Снимка: pixabay.com

Повече от 700 000 души годишно слагат край на своите живота си в световен план. Резултатът са сериозни икономически и социални последици.

Икономически въздействия на самоубийствата

Изчисления на Университета в Манчестър разкриват, че в Обединеното кралство всяко самоубийство води до разходи от приблизително £1,67 милиона.

Това означава, че предотвратяването на

само 300 самоубийства в страната може да спести над £500 милиона.

В Съединените щати, Центърът за контрол на заболяванията (CDC) съобщава, че самоубийството сега е 10-та водеща причина за смърт с 35% увеличение на нивата му от 1999 г. до 2018 г.

Това води до приблизителна загуба от 70 милиарда долара годишно поради медицински разходи и загубени заплати.

Фактори, допринасящи за самоубийствата

Различни фактори могат да повлияят на самоубийствата. Един от ключовите е достъпът до психично здравеопазване, което често може да бъде скъпо и недостъпно за мнозина. Хората с анамнеза на психични заболявания, особено депресия, са по-склонни да се опитат да сложат край на живота си, особено в такива райони на света, където депресията е широко разпространена.
Десетте държави с най-много самоубийства

В развиващите се страни, бедността и липсата на ресурси могат да увеличат риска от самоубийства.

Социалните медии и влиянието им за самоубийствата

Научни изследвания свързват използването на социалните медии с увеличени проценти на самоубийства сред младите хора. Този факт подчертава необходимостта от въвеждане на по-сигурни практики в социалните медии.

Компании като Meta Platforms, Inc. (NASDAQ: META) се ангажират с усилия за ограничаване на разпространението на невярна информация и предоставят ресурси за лица, находящи се в кризисни ситуации, както и блокират съдържание, което насърчава самонараняване или самоубийство.

Достъп до огнестрелни оръжия

Лесният достъп до огнестрелни оръжия е един от основните фактори, обясняващи високите нива на самоубийства, тъй като около 85% от опитите за самоубийство с огнестрелни оръжия завършват със смърт.

САЩ, които имат най-голям брой притежатели на огнестрелни оръжия, са особено силно засегнати от този проблем. Въпреки съпротивата на компаниите за огнестрелни оръжия, по-строгите регулации за контрол на оръжията могат да се окажат ефективен начин за справяне с проблема.

Държавите с най-висок процент на самоубийства за 2023 година е както следва:

  1. Лесото;
  2. Гвиана;
  3. Свазиленд;
  4. Южна Корея;
  5. Микронезия;
  6. Литва;
  7. Суринам;
  8. Русия;
  9. Южна Африка;
  10. Украйна

Кралство Лесото е на първо място. То е парламентарна монархия в Южна Африка. На второ място е Гвиана. Тя е държава в Североизточна Южна Америка.

Свазиленд е малка държава в Южна Африка като заема трето място в класацията.

Ceoworld класира 178 държави според процента на самоубийствата на 100 000 като България заема 56-то място.

Пред нас е Дания, а след нашата страна е Намибия и Румъния.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук