Британският парламент одобри закона за излизане от ЕС

Консервативната партия на британския премиер Борис Джонсън води с 15% пред опозиционната Лейбъристка партия, според проучване преди евентуалните национални избори, насочени към преодоляване на безизходицата с Брекзит.

Консерваторите генерират 37% в проучването на „Опиниум“ за „Обзървър“, докато лейбъристите – 22%.

Резултатът идва след трудни първи седмици на власт за Джонсън, който очаква вот в Камарата на общините и претърпя заличаване на парламентарното си мнозинство, след като 20 депутати от Торите се разбунтуваха срещу партийната линия по Брекзит.

Следващата седмица Върховният съд на Великобритания ще реши дали смята спирането на парламента на 10 септември за пет седмици за незаконно. Критиците на Джонсън го обвиниха, че спира парламента, за да избегне дебат за Брекзит – твърдение, което той отрича.

Въпреки, че парламентът прие закон през септември, който изисква Джонсън да поиска от европейските лидери повече време, ако не успее да постигне сделка за напускане на ЕС до 31 октомври, той заяви, че по-скоро ще бъде „мъртъв в канавка“, отколкото да го направи.

Неговите коментари предполагат по-нататъшно разминаване, когато парламентът се завърне на 14 октомври, на фона на спекулациите, че министър-председателят може да пренебрегне закона, за да постигне твърд Брекзит две седмици по-късно.

Но макар последните му действия да му костват подкрепа в парламента, въпросното проучване предполага, че това вероятно не е навредило на репутацията му сред британските избиратели. Много от тях гласуваха за напускане на референдума през 2016 г. и искат Великобритания да излезе от ЕС възможно най-скоро.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!