Тойота, въздушни възглавници, Таката

Японската корпорация „Тойота“ (Toyota Motor Corp.) е начело по обем на продажбите на автомобили в световен мащаб през 2022 г., изпреварвайки германския си конкурент „Фолксваген“ (Volkswagen AG) за трета поредна година, показват данни, огласени днес и цитирани от Киодо, предаде БТА.

„Тойота“ обяви, че през 2022 г. е продала около 10,48 милиона превозни средства в целия свят. Това е с 0,1 на сто по-малко от предходната година. Това включва и продажбите на подразделението й „Дайхацу мотър“ (Daihatsu Motor Co.), специализирано в производството на малки моторни превозни средства, както и на друга компания, притежавана от „Тойота“ – производителят на камиони „Хино мотърс“ (Hino Motors Ltd.).

Японският автомобилен гигант е успял да ограничи негативния ефект от недостига на чипове, който засяга и неговите конкуренти, отбелязва Киодо.

Производството на „Тойота“ в глобален мащаб се увеличава с 5,3 на сто до 10,61 милиона моторни превозни средства, тъй като подобряването на производствените мощности на корпорацията в Северна Америка и Азия е помогнало да бъде ограничено неблагоприятното въздействие на недостига на автомобилни части и на пандемията от коронавирус.

Продажбите на японския автомобилен конгломерат намаляват за първи път от две години. Но те са значително по-големи от тези на основния му конкурент – „Фолксваген“. Германският концерн е продал 8,26 милиона моторни превозни средства през 2022 г. Това е със 7 на сто по-малко в сравнение с предходната година. Спадът вероятно се дължи на проблемите с веригите на доставки, пише Киодо.

Данните за продажбите на „Тойота“ са огласени на фона на съобщението от миналия четвъртък, че Акио Тойода ще се оттегли от поста президент и главен изпълнителен директор на корпорацията, за да поеме от 1 април функциите на председател на борда на директорите. Тойода ще предаде ръководството на Коджи Сато, който в момента е президент на дъщерната луксозна марка „Лексъс“ (Lexus).

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук