Петър Харалампиев
на снимката: Петър Харалампиев, бивш председател на Агенцията за българите в чужбина

Две години след акцията срещу корупцията в Агенцията за българите в чужбина специализираната прокуратура внесе в съда обвинителния акт. Бившият председател на агенцията Петър Харалампиев е обвинен в ръководене на организирана престъпна група,  осигурявала удостоверения за българско гражданство на чужденци срещу подкуп.

Акцията през октомври 2018 година предизвика сериозни трусове в управляващата коалиция тъй като Харалампиев бе номинация на ВМРО, но институция бе в ресора на тогавашния вицепремиер Валери Симеонов. Лидерът на ВМРО Красимир Кракачанов отрече партията му да е била част от корупционната схема, а Симеонов пък се оправда, че не е неин пряк ръководител.

Петър Харалампиев е привлечен към наказателна отговорност за това, че от началото на юли 2017 г. до 29 октомври 2018 г., в качеството му на длъжностно лице, е ръководил организирана престъпна група. В това си качество той лично е искал и получавал подкупи за издаване без законово основание на удостоверения за български произход на чужди граждани – в някои случаи експресно (дори в рамките на един работен ден).

Според прокуратурата Петър Харалампиев упражнявал и търговия с влияние  като притискал със заплахи за наказания и уволнение заместник-председател на агенцията той да подписва заповедите за издаване удостоверенията и самите удостоверения, както и останалите актове по процедурата за издаването им.

Като обвиняеми са привлечени и бившия главен секретар на агенцията Красимир Томов и още двама души. Те ще отговарят пред съда за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи, търговия с влияние и изпиране на пари.

Срещу Томов са повдигнати три обвинения. Освен за участие в престъпната група, той е обвинен за търговия с влияние и изпиране на пари.

В банков сейф Красимир Томов е държал 181 930 евро, 152 770 лева, 32 250 щатски долара и 15 британски паунда с обща левова равностойност 563 936.93 лева, които не е декларирал и за които според прокуратурата е знаел, че са придобити чрез тежки умишлени престъпления, извършени от организираната престъпна група.

Председателят и главният секретар на Държавната агенция за бежанците са извършили и множество длъжностни престъпления, свързани с работата им с публични финансови ресурси – злоупотреби със служебни автомобили, горива, средства за бонуси и заплати. Те са отразени в изготвени по искане на Специализираната прокуратура доклади на АДФИ, а нанесените на ДАБЧ щети се възстановяват на вноски. По тези факти и доказателства са отделени материали в отделно досъдебно производство.

Другите двама обвиняеми по делото са предадени на съд за участие в организираната престъпна група.

Как е работила схемата?

Обект на корупционната дейност на участниците са били предимно граждани на държави от Западните Балкани, както и на държави, нечленуващи в ЕС, които са със славянско население.

В съобщението на прокуратурата се твърди, че има доказани случаи, в които Красимир Томов лично давал съвети на чужди граждани или техни посредници как да се манипулират книжата към заявленията за издаване на удостоверение за български произход – актове за раждане, брачни свидетелства и др. на родителите и дядовците на кандидатите.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

По време на спецакцията в агенцията в края на октомври 2018 г. бяха задържани над 20 души.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!