Тракийските могили „Хелвеция” и „Грифони” ще бъдат открити в четвъртък (20 април). Двете гробници са разположени долината на Тракийските царе в землището на гр. Шипка.

Могилите бяха реставрирани по проект „Консервация, реставрация и социализация на тракийски могили „Хелвеция“ и „Грифони“ за малко над 1 млн. 419 хил. евро. От община Казанлък съобщиха, че е изградена нова приемна сграда, която ще служи като информационен център.

Гробниците, макар и обновени, запазват автентичния си вид.

Реализацията на проекта съхрани автентичния вид на обектите и същевременно осигури социализацията им по съвременен и привлекателен за туристите начин.

Гробниците „Хелвеция” и „Грифони” са открити на 26 юли 1996г. от екип на доц. д-р Георги Китов. Специалистите ги определят като уникални паметници на тракийската култура. Китов смята, че погребението в гробницата датира към края на V самото начало на IV век пр.Хр., а изграждането на комплекса е няколко десетилетия по-рано.

Мазилките в „Хелвеция” са изработени по технология, наблюдавана и в други краища на света, но на много по-късен исторически етап. Наличието на тези мазилки изисква и налага пълната климатизация, както на гробницата, така и на могилния насип.

Под скрития покрив на „Хелвеция” ще има вградена дренажна система, чиито функции са две – да отвежда подпочвените води в естествения могилен насип и да вентилира могилния насип, за да се предотврати достъпът на влага до самата гробница.

Климатизацията на гробницата налага изграждането на голямо техническо помещение, което да скрие апаратурата. За целта в самия могилен насип зад гробницата ще бъде изграден инсталационен коридор с дължина 30 метра.

Могилата „Грифоните” също е открита през 1996г. Тя е изградена в южната периферия на вече съществуваща могила. Според наблюденията на Георги Китов, гробницата има най-малко два етапа на използване. Гробницата датира от късни V век и началото на IV в.пр.Хр.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук