Президентът Доналд Тръмп ще наложи мита върху вноса на китайски стоки в размер около 50 млрд. долара, за да се противопостави на предполагаемата кражба на американска интелектуална собственост, съобщиха от Белия дом.

„Новите мита за внос ще бъдат насочени към индустриалните сектори, където „Китай се стреми да придобие предимство чрез несправедливото придобиване или принудителното прехвърляне на технологии от американските компании“, заяви пред репортери главният икономичски съветник на Белия дом Евърет Айзенщат.

Смисълът на митата, според брифинг на официални лица, занимаващи се с проблемите на търговията, е те да балансират ефекта от неприемливи китайски практики. САЩ имат сведения, че Китай изисква от фирмите да участват в партньорства с местни предприятия, за да влязат на пазара му. Това е форма на натиск за осъществяване на технологичен трансфер към китайски фирми. Също така азиатската страна концентрира своите инвестиции в САЩ към стратегическите отрасли и провежда кибератаки. Във връзка с тези разкрития, направени след проучване, поръчано от Тръмп през миналия август, правителството на САЩ може да получи пълномощията по своя преценка да налага санкции срещу държави, които „не търгуват честно“.

Евентуалните мита се разглеждат в Китай като възможно начало на търговски война между двете държави. Пекин вече оповести, че ще предприеме съответстващи действия на всякакви стъпки срещу икономическите му интереси.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!