Доналд Тръмп

Поредна атака на американския президент Доналд Тръмп срещу Китай относно разпространението на коронавирус. Той множгократно е обвинявам Пекин за възникването на заболяването. Този път по време на предизборне митинг в Аризона Тръмп предложи по COVID-19 да бъде прекръстен на „Ухан” или „Кунг-флу”, като отново подчерта, че е бил регистриран за първи път в Китай.

„Всичко беше наред с нас преди епидемията и ще бъде така и след епидемията. … Мога да дам на вируса 19 имена: „Ухан“,“Кунг-флу”, каза той пред събралите се негови симпатизанти.

Кунг- флу е симбиоза между бойното изкуство кунг- фу и английската дума за грип- „флу”.

„Някой го наричат  „китайски грип”. Но ние ще станем [след пандемията] много по-силни от всякога”, заяви Тръмп.

Американският президент спомена Китай няколко пъти по време на речта си в контекста на епидемията от коронавирус.

САЩ многократно обвиняват Китай за епидемията

Конфронтацията между Пекин и Вашингтон се засили заради разпространението в света на COVID-19. Тръмп многократно повтори, че смята Китай за отговорен за започването на епидемията. Вашингтон обвинява Пекин в прикриването на информация за произхода на вируса и степента на заразяване.

Заместник-министърът на външните работи на Китай каза в интервю за NBC, че Пекин „не е скрил никаква информация“ за коронавируса като изрази съжаление, че „някои политици използват ситуацията, за да клеветят Китай“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!