Доналд Тръмп
На снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Президентът Доналд Тръмп активизира атаките си срещу гигантите от Силиконовата долина в четвъртък с призив за „регулаторни и законодателни решения“ за това, което той определи като „несправедливо третиране на консерваторите от основните онлайн платформи“.

На среща за социалните медии в Белия дом между Тръмп и консервативни активисти, които са били ограничени от социалните медии, не бяха поканени представители на интернет компаниите. Но президентът обяви, че ще покани тези компании през следващите седмици за „голяма среща и истински разговор“ по темата.

Говорейки пред своите поддръжници, Тръмп повтори аргумента си за политическа пристрастност, твърдейки, че някои активисти са блокирани или ограничени в социалните платформи.

Тръмп, който е активен потребител на Twitter и има повече от 60 милиона последователи, отново се оплака от „ужасни пристрастия“ в социалните медии, и обеща да им отговори. Той не предложи конкретно решение, но каза, че е наредил на администрацията си „да проучи всички регулаторни и законодателни решения за защита на свободата на словото на всички американци“.

Срещата разпали опасенията, че Белият дом може да се опита да премахне правната рамка, която защитава онлайн услугите от отговорност за вредно съдържание, публикувано от други, но хоствано на техните платформи.

Активисти в областта на цифровите права предупредиха, че премахването на защитата – раздел 230 от закона от 1996 г. – може да подкопае свободата на словото и интернет екосистемата.

„Правителството не трябва да изисква или да принуждава посредници да премахнат конституционно защитената реч, която правителството не може да забрани директно“, се казва в писмо, подписано от 27 организации за граждански и дигитални права и 50 учени.

В писмото се казва, че подобни искания биха нарушили Първата поправка на Конституцията на САЩ относно свободата на изразяване.

Тръмп многократно е твърдял, че фирми като Facebook, Google и Twitter, които не са били поканени на срещата на върха, дискриминират него и поддръжниците му, въпреки че собственият му профил в Twitter има близо 62 милиона последователи.

Големите интернет фирми категорично отрекоха обвиненията в политически пристрастия.

Но те също се сблъскаха с натиск от страна на правителства по целия свят, за да премахнат съдържание, изпълнено с насилие и омраза, както и теории на конспирацията, като тези, насърчавани от Тръмп и неговите съюзници, присъстващи на срещата в Белия дом в четвъртък.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!