Тръмп, Ердоган
на снимката: президентите на САЩ и Турция - Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган

Американският президент Доналд Тръмп е провел продължителен и продуктивен телефонен разговор със своя турски колега Реджеп Тайип Ердоган, в който те са обсъдили „бавното и ясно координирано“ изтегляне на американския военен контингент от Сирия.

Стопанинът на Белия дом съобщи за разговора в своя „Туитър“.

„Току-що проведох продължителен и продуктивен телефонен разговор с турския президент Тайип Ердоган. Ние обсъдихме „Ислямска държава“, нашето участие в Сирия, а също така бавното и ясно координирано изтегляне оттам на американските военни. След дълги години ние се завръщаме у дома  – отбеляза Тръмп – Ние също така обсъдихме разширилата се в значителна степен търговия.“

На 19 декември Тръмп обяви изтеглянето на американските военнослужещи от Сирия. Той мотивира това с факта, че победата над „Ислямска държава“ в Сирия е спечелена, а това е била единствената причина, поради която американската армия е била там. Изтеглянето на военните, които наброяват около 2000 души, ще отнеме между 60 и 100 дни.

Този ход бе бързо последван от оттеглянето от поста на министъра на отбраната Джеймс Матис поради явно разминаване на вижданията му за близкоизточната политика с тези на президента. Днес Тръмп обяви и името на неговия наследник – доскорошният заместник-министър Патрик Шанахън. Той ще встъпи в длъжност на 1 януари 2019 г., което ускорява напускането на Матис с повече от месец.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук