Доналд Тръмп
На снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново критикува френския си колега Еманюел Макрон за призива на Париж към създаване на европейска армия.

„Еманюел Макрон допусна изграждането на собствена армия за защитата на Европа срещу САЩ, Китай и Русия. Но къде беше Германия през Първата и Втората световна война? Какво се случи с Франция? Те бяха започнали да учат немски в Париж, преди да дойдат САЩ. Плащай за НАТО или не!“ – написа гневно Тръмп в „Туитър“.

През уикенда Макрон разгневи американския си колега като каза, че Европа има нужда от своя собствена армия и добави САЩ към Русия и Китай, като изброяваше евентуалните заплахи за европейската сигурност.

Тръмп даде свое обяснение за идеята на Макрон. Американският президент се подигра на френския си колега за неговия „много нисък” рейтинг на одобрение /26 %/, като заяви, че френският държавен глава предлага създаването на европейска армия само за да смени темата и да отклини вниманието от слабата си подкрепа в къщи.

„Проблемът с Еманюел, че страда от много нисък рейтинг на доверие във Франция”, написа в „Туитър“ Тръмп, след като критикува Макрон за предлагането на европейска армия, която да предпазва континента от Русия, Китай и САЩ.

Стопанинът на Белия дом продължи с разясненията, които няма да се харесат на французите.

„Между другото няма страна с повече националисти от Франция, много горди и много груби хора!”, написа американският лидер. Той завърши с вариация на култовия си предизборен девиз – „Направете Франция велика отново”.

От офиса на Макрон отказаха да коментират пълните с ярост постове в „Туитър“ на американския президент.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!