Джо Байдън, Доналд Тръмп
на снимката: Джо Байдън, Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп иска следващите два дебата да бъдат лице в лице с претендента Джо Байдън, обявиха от щаба на американския президент. Двамата съперници се сблъскаха многократно по въпроса, като в лагера на Байдън подчертаха, че Тръмп не може да „пренапише календара“ на вече договорени дати в негова полза.

Вторият дебат, насрочен като събитие с лично присъствие в кметството на Маями, беше определен за 15 октомври, докато третият и последен сблъсък трябваше да се проведе една седмица по-късно.

Този график беше променен след като Тръмп, който все още се лекува от коронавируса, отхвърли промяната във виртуалния формат на втория дебат.

Личен дебат в кметството, с въпроси на гласоподавателите, „трябва да се случи на 22 октомври и съответно третият дебат трябва да бъде преместен назад с една седмица на 29 октомври“, само дни преди гласуването на 3 ноември, съобщи мениджъра на кампанията „Тръмп 2020“ Бил Степиен.

Степиен атакува двупартийната комисия по президентските дебати, заявявайки, че „иска да защити Джо Байдън“, като премине към виртуален формат, така че избирателите да не могат „директно да разпитват“ бившия вицепрезидент за дългогодишния му опит.

Комисията заяви по-рано, че прави промяната, за да „защити здравето и безопасността на всички“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!