Изстрелване на противотанкова ракета "Джавелин"

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп разглежда възможността да блокира предназначената за Украйна военна помощ в размер на 250 милиона долара, съобщи CNN.

Белият дом вече е информирал някои от ведомствата, имащи отношение към този въпрос, че възнамерява да прекрати предоставянето на помощ на Украйна. Все още не е ясно как точно ще стане това. От една страна, Тръмп ще се сблъска със сериозна съпротива в Конгреса, който всяка година одобрява предоставянето на тези средства. Освен това скоро му предстои среща с украинския президент Владимир Зеленски. Съществува вероятност окончателно решение американският държавен глава да вземе след срещата с украинския си колега.

По-рано изданието „Политико“ съобщи, че Доналд Тръмп е възложил на екипа си по национална сигурност да преразгледа военната помощ за Украйна, за да се убеди, че средствата се изразходват по начин, от който САЩ имат полза. Въпросът е в процес на проучване и предназначените за Украйна средства са замразени.

От 2014 г. насам всяка година САЩ отделят средства за оказване на военна помощ на Украйна. Похарчени са повече от 1 милиард долара. Американската администрация одобри през 2017 г. доставката на оръжие за Киев, което включва преносими противоракетни комплекси „Javelin“. Предходната администрация на Барак Обама отказваше да го направи, независимо от многократните молби на Украйна. Сега противоракетните системи вече са доставени на територията на страната.

Русия категорично се противопоставя на плановете за доставка на въоръжение за Украйна, твърдейки, че това само ще доведе до ескалация на конфликта в Донбас.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!