на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е постигнал целите след съвместния ракетен удар с Франция и Великобритания по Сирия. Той написа това на своята страница в Туитър.

„Ударът от миналата нощ беше нанесен идеално. Благодаря на Франция и Обединеното Кралство за тяхната мъдрост и мощта на техните въоръжени сили. По-добър резултат не можеше да има. Мисията е изпълнена!“

След това Тръмп за пореден път не пропусна да се похвали с военната мощ на страната си благодарение на увеличаването на военните разходи, планирано от неговата администрация.

„Толкова съм горд с нашите прекрасни въоръжени сили, които скоро, след като бъдат похарчени одобрените милиарди долари, ще станат най-добрите, които е имала нашата страна. Никой и нищо няма да може да се сравнява с тях!“, каза той.

От Пентагона заявиха, че САЩ не търси военен конфликт в Сирия.

„Не търсим конфликт, но не можем да допуснем толкова ужасни нарушения на международния закон“, каза говорителят на Пентагона Дана Уайт.

Целта на американската политика в Сирия остава борбата с тероризма и разгрома на групировката „Ислямска държава“.

От своя страна представителят на Комитета на началник-щабовете на ВС на САЩ генерал Кенет Маккензи съобщи, че американските, британските и френските въздушни сили са изстреляли 105 ракети.

„Ударът беше нанесен по три ясно определени цели“, каза той, отбелязвайки при това, че оценката на нанесените щети все още продължава. „Нанесохме щети на тези обекти, без да срещнем противодействие“, каза той.

По изследователския център в околностите на Дамаск са изстреляни 76 ракети, включително 56 крилати ракети „Томахоук“, по втория обект в провинция Хомс ударът е нанесен с 22 ракети, по третия обект, където, както твърдят САЩ, са се намирали химическите оръжия, са изстреляни 7 ракети.

По данни на руското министерство на отбраната, ракетният удар по обектите на военната и гражданска инфраструктура на Сирия са нанесени от самолети и кораби на САЩ, Великобритания и Франция от 3.42 часа московско време до 5.10 часа московско време. От 103 крилати ракети сирийското ПВО е свалило 71. Ударите на западната коалиция са в отговор на използването на химическо оръжие от силите на Башар Асад срещу населението на град Дума на 7 април.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук