Президентът Доналд Тръмп заяви, че очаква китайският президент Си Дзинпин да бъде на срещата на върха на групата Г- 20 в Япония този месец и двамата да говорят на срещата на лидери от най-напредналите индустриализирани и нововъзникващи икономики.

Тръмп заяви в понеделник, че е готов да наложи нов кръг от наказателни тарифи за китайския внос, ако не постигне търговска сделка с китайския президент. Тъй като двудневните търговски преговори миналия месец във Вашингтон завършиха в безизходица, президентът на САЩ многократно каза, че очаква да се срещне с китайския президент Си Дзинпин на срещата на високо равнище от 28-29 юни в Осака, Япония. Китай не е потвърдил подобна среща.

Тръмп обяви, че след срещата на лидерите на най-големите световни икономики ще вземе решение дали да претвори в реалност заплаха за налагане на тарифи на китайски стоки за поне 300 млрд. долара.

В интервю за CNBC в понеделник президентът на САЩ каза, че все още смята, че Си ще присъства на срещата на върха. На въпроса дали нов кръг от американски тарифи ще влязат в сила, ако китайският лидер не е на срещата, Тръмп каза: „Да. Ще го направим.“

Съединените щати търсят широки промени, включително прекратяване на принудителни трансфери на технологии и кражби на търговски тайни от САЩ. Също така се иска ограничаване на субсидиите за китайските държавни предприятия и по-добър достъп за американските фирми на китайските пазари.

На 10 май Тръмп наложи по-високи тарифи до 25% на китайски стоки за 200 милиарда долара и след това предприе стъпки за налагане на мита върху допълнителни 300 милиарда долара китайски внос. Пекин отвърна с тарифни повишения на преработения списък от 60 млрд. долара в САЩ.

В края на миналия месец Тръмп заяви, че ще наложи тарифи за мексикански стоки, ако Мексико не се съгласи да предприеме сериозни стъпки за ограничаване на потока от предимно имигранти от Централна Америка, пресичащи границата между САЩ и Мексико.

Вашингтон и Мексико Сити постигнаха споразумение в петък, за да избегнат тарифите, премахвайки, поне за момента, перспективата САЩ да се окажат в търговски войни с два от трите си най-големи търговски партньори.

Световните акции се покачиха в понеделник и щатският долар спечели срещу кошница от валути. Мексиканското песо нарасна с повече от 2% спрямо зелените пари, като обърна тенденцията на спад от последните няколко седмици.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!