Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ръководителят на Ислямска държава е ликвидиран, съобщава CNN. Абу Бакр ал Багдади е убит по време на операция на Съединените щати в Североизточна Сирия. Никой от американските военни не е пострадал.

По време на обявената по-рано пресконференция Тръмп разказа подробности за операцията. Ръководителят на Ислямска държава се е опитал да се скрие от военните в подземен тунел и е взривил т. нар. „пояс на смъртника“. В резултат на това са били унищожени голям брой негови бойци. Военните са освободили 11 деца.

Тръм благодари на Русия, Турция и Ирак за оказаната помощ при ликвидирането на ал Багдади. По думите му, Русия се е държала перфектно, като е пропуснала американските хеликоптери да преминат над контролираната от нея територия на Сирия.

За ликвидирането на ал Багдади по-рано съобщи командващия Сирийските демократични сили Мазлум Абди. Той отбеляза, че през изтеклите 5 месеца се е провеждала разузнавателна дейност на територията на страната и „точно проследяване“.

Високопоставен източник от иракското разузнаване сподели, че Багдад е изиграл значителна роля при ликвидирането на терориста.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!