Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че ще отложи с шест месеца решение за налагане на увеличени мита върху внасяните автомобили, докато САЩ провеждат преговори с ключови търговски партньори.

„В рамките на 180 дни… търговският представител ще ме информира за резултата от преговорите“, каза Тръмп в прокламация, издадена от Белия дом.

Тръмп имаше краен срок в събота, за да обяви дали да приложи 25% наказателни мита за автомобили – възможност, която притеснява Европейския съюз и Япония по-специално, както и Мексико и Канада.

Макар и да забавя значителната ескалация на многостранните търговски войни на Тръмп, решението оставя висящата заплаха от мита – ход, който сигурно ще дразни основните търговски партньори, вече разгневени от налагането на наказателни мита от Америка върху вноса на стомана и алуминий.

ЕС, Канада и Мексико вече отговориха огледално на действията на Вашингтон, обмитявайки съответно американския износ като мотоциклети, портокалов сок, уиски и джинси.

Преговорите, които се очаква да разрешат безизходното положение с ЕС, сега ще се водят на фона на заплахата от Тръмп за мита за колите.

В прокламацията си в петък Тръмп определи автомобилния сектор в САЩ като изправен пред спад поради нелоялна чуждестранна конкуренция.

Доклад на министъра на търговията Уилбър Рос заключи, че намаляващият дял на американския автомобилен пазар застрашава неговите изследвания, разработки и производство – всички „жизненоважни за националната сигурност“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!