Доналд Тръмп и Мете Фредриксен

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че отлага срещата си с датския премиер Мете Фредериксен, защото тя не се интересува от предложението на американския президент да купи Гренландия.

Във вторник в Туитър Тръмп нарече Дания „много специална страна с невероятни хора“ и заяви, че ще отложи срещата си с Фредериксен, което трябваше да се проведе след две седмици, за друг път, защото тя няма „интерес да обсъжда покупка на Гренландия. „

Тръмп потвърди интересите на САЩ да придобият Гренландия в неделя, след което Фредериксен нарече това „абсурдна дискусия“ и „шега”.

В четвъртък Wall Street Journal (WSJ) потвърди, че Тръмп многократно е питал съветници дали Вашингтон може да закупи Гренландия, позовавайки се на „хора, запознати с дискусията“.

В материала на вестника се твърди, че американският президент „е слушал с повишен интерес, когато са обсъждали изобилните ресурси и геополитическо значение /на Гренландия – бел. ред./.“ Двама души също са казали на WSJ, че Тръмп е поискал адвокати на Белия дом да разгледат логистиката за придобиването на острова.

Въпреки това дори министерството на външните работи на Гренландия изясни, че не приема оферти за продажбата на Гренландия.

Гренландия е автономен регион в рамките на Кралство Дания. От 1979 г. Дания ръководи външните работи, военните въпроси и конституционните въпроси на Гренландия, докато Гренландия решава вътрешните си работи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!