Президентът Доналд Тръмп предлага безпрецедентно намаление на бюджета на почти всяка агенция и преструктуриране на приоритетите на държавата, по посока увеличаване на разходите за отбрана и сигурност.

Проектобюджетът на държавния глава за 2018-та (бел.ред. тя започва на 30 септември 2017-та) ще бъде внесен в Конгреса в четвъртък, пише „Блумбърг“. Той ще намали или премахне изцяло голяма част от социалните програми на републиканците, които се поддържат от десетилетия и ще пренасочи освободения ресурс към Пентагона и Департамента за национална сигурност.  Най-големите ограничения са предвидени за агенциите и програмите, които Тръмп открито критикува. Държавният департамент има намерение да ореже с 28 процента спрямо 2016-та парите за международна помощ и развитие, а бюджетът на Агенцията за защита на околната среда ще бъде намален с 30 процента.  На мушка са и програмите за финансиране на земеделието, за зелена енергия и федералното финансиране за наука.

Виждате по-малко средства за голяма част от държавните агенции, защото президентът иска да намали ролята на правителството, да стимулира ефективността и да упражни контрол върху безполезните, дублиращи програми, заяви пред репортери Мик Мулвани, директор по бюджета в президентската администрация. След като е направил заявката в кампанията, тя ще влезе и в бюджета.

 Законотворците ще спорят

Предложението на Доналд Тръмп, което предвижда пренасочване на средства в размер на 1,5 трилиона долара през 2018-та, вероятно ще бъде оспорено от конгресмените от двете партии, които няма да одобрят орязването на любимите си програми, независимо дали става въпрос за фондове за подпомагане на развиващите се страни, водни проекти за селските райони или фондове за развитие Апалачите и делтата на Мисисипи.  Освен демократите, по-старите републиканци, включително лидерът на мнозинството в Сената Мич МакКонел,  застанаха против орязването на финансирането за споменатите агенции, още преди проектобюджетът да е внесен в Капитолия.

Предложението облича в законова форма мотото на Тръмп „Америка на първо място“ и го вмества в управлението на Съединените щати. Така озаглавеният проектобюджет, разкрива приоритетите на американския президент пред съпартийцийтите му в Конгреса. От друга страна могат да се открият доста прилики с подобно предложение, внесено през миналата година от фондация „Херитадж“ (Heritage Foundation ). Осигурява се обещаното увеличение на разходите за отбрана без да се повишава дефицита.

За да гарантираме сигурността на Америка, се наложи да вземаме трудни решения, които дълго бяха отлагани, заяви Тръмп, при депозирането на документа Но също така, правим необходимите инвестиции, които трябваше да се случат по-рано.

Но финансовият план не отговаря на ключови въпроси за намеренията на Тръмп. Така нареченото „частично бюджетно предложение“ се внася от всеки нов президент през първите месеци от управлението му. В случая – депозираният от Доналд Тръмп документ не отразява други акценти от предизборната му кампания, като намаление на данъците, не решава вътрешните спорове в на републиканците кой да определя разходите (президентът или конгресмените) и не разкрива предвижданията на Белия дом за ръста на икономиката. Всичко това ще влезе в по-цялостен проект, който се очаква през май.

Бюджетът на Тръмп, ще намали несъществено, с 1 процент разходите спрямо финансовата 2016-та (бел.ред. това е последната година, за която Конгресът е гласувал  целият пакет от финансови актове), но това няма да се отрази на дефицита като цяло. С лекото намаление, прогнозата на законотвотците е, че дефицитът през финансовата 2018-та, ще е около 484 млрд. долара.

Бюджетите на 9 федерални департамента (бел. ред. федералните департаменти отговарят на министерствата в нашето държавно устройство), пък, ще бъдат подстригани межди 11 и 29 процента. Департаментът на здравето и социалните грижи ще загуби 19.6 млрд. долара, а Държавният департамент ще се самонакаже 10.8 млрд. долара. Департамента по труда ще разполага с 2.6 млрд. долара по-малко, парите за земеделие, пък, спадат с 7.3 млрд. долара.

Издръжката на Пентагона е увеличена с 52.3 млрд. долара, което е около 10 процента, разходите на Департамента за национална сигурност се увеличават с около 3 млрд. долара, което е малко над 7 процента спрямо 2016-та. Бюджетът за охраната на президента остава без промяна.

Като допълнение на бюджета за следващата година, Белият дом ще поиска до 28-ми април, конгресмените, да затегнат 11 от бюджетните сметки за настоящата финансова година, така че да се насочат 30 млрд. долара към отбраната и 3 млрд. долара към граничната сигурност, за сметка на останалите програми, които ще бъдат ощетени с 18 млрд. долара.

1.5 млрд. долара от парите за гранична сигурност, ще финансират пилотна програма, с която ще се обследват различни начини за строителство на стената, обещана от Тръмп, по границата между САЩ и Мексико.  През 2016-та, сумата ще бъде увеличена до 2.6 млрд. долара.  Тръмп беше обещал и друго – да накара Мексико да плати за стената, но никой от администрацията му още не е обяснил как ще стане това, още повече че мексиканското правителство реагира остро на тази идея. В сряда Мулвани заяви, че администрацията на президента ще иска пари за проекта от хазната.

Контрол от Конгреса

През последните седмици в публичното пространство, изтекоха различни подробности от проектобюджета,  а републиканците,  които отговарят за разходите коментираха, че те, а не Тръмп ще отговарят за правителствените сметки.

„Както винаги съм казвал – президентът предлага, а Конгресът решава“, каза Роберт Аделхоф, републиканец от Алабама, председател на Комисията за разходите в земеделието. Той коментира, че бюджетът трябва да бъде намален, но и че е необходимо приспособяване.

Мулвани на свой ред заяви, че президентът ясно е посочил приоритетите си, но Белият дом иска да чуе идеите на законотворците – как да бъдат допълнени набелязаните цели.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук