Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи на турския си колега Реджеп Ердоган търговска сделка на стойност 100 милиарда долара и „решение“ за разрешаване на ситуацията със санкциите, които Вашингтон обеща да наложи срещу Анкара за закупуването на руски системи за ПВО С-400.

Източници на изданието съобщават, че подобни предложения на американския лидер за подобряване на отношенията между САЩ и Турция се съдържат в писмо, изпратено до турския президент миналата седмица.

Предложенията на Тръмп вероятно ще ядосат поне някои законодатели в Камарата на представителите на САЩ, които миналия месец подкрепиха налагането на санкции срещу Турция за военната й операция „Мирна пролет” в Сирия.

Турският президент Реджеп Ердоган ще посети Съединените щати на 12-13 ноември и ще обсъди с американския си колега Доналд Тръмп покупката на най-новите изтребители, руски и американски системи за противовъздушна отбрана С-400 и Patriot, както и ситуацията в Сирия.

Припомняме, че доставките на най-новите системи за противовъздушна отбрана, които предизвикаха криза в отношенията между Турция и САЩ, започнаха в средата на юли. В средата на септември приключи втората фаза на доставка на С-400.

Според Ердоган руските системи за противовъздушна отбрана ще работят напълно през април 2020 г. Вашингтон поиска отказ от сделката и в замяна да придобие системите на American Patriot, заплашвайки да забави или дори да отмени продажбата на последните изтребители F-35 в Турция, както и да наложи санкции в съответствие с CAATSA (Закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции). Анкара отказа да направи отстъпки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!