Доналд Тръмп
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Доналд Тръмп атакува Световната банка в „Туитър“, в петък вечер, обвинявайки международната финансова институция, че ненужно отпуска заеми на Китай, предаде АФП.

„Защо Световната банка заема пари на Китай? Как е възможно това? Китай има много пари, а когато нямат, ги създават. Спрете!“, възмути се Тръмп.

Президентът на САЩ отново потвърди позиция, отдавна отстоявана от администрацията му, включително от Дейвид Малпас – настоящият президент на банката, избран през април тази година, когато бе заместник-министър на финансите по международните въпроси на САЩ до избора му за ръководител на банката.

Президентът усилва посланието на своя министър на финансите Стивън Мнучин. Последният заяви в четвъртък пред комисия на Камарата на представителите, че Съединените щати са изразили своето „възражение срещу дългосрочна програма“ за заеми и проекти на Световната банка в Китай. Това бе одобрено в четвъртък. Планира се да се намалят сумите на заемите за Китай, които също ще бъдат по-избирателни през периода 2020 – 2025 г.

Тази програма „отразява еволюцията на нашите отношения с Китай“, каза в изявление Мартин Райзер, директор на Банката в Китай.

„Нашият ангажимент ще бъде все по-избирателен“, добави той.

Това намаление обаче не е достатъчно за Вашингтон, чийто аргумент е прост: втората световна икономика е достатъчно богата, за да води политика на самофинансиране и да не зависи от заемите на Световната банка, която трябва да предлага финансови ресурси на по-бедните страни.

Но позицията на президента, така публично оповестена, идва в момент на преговори с Пекин, в опит да се сложи край на търговската война, разпалена преди 18 месеца от американския президент. Той възнамерява да принуди Китай да направи отстъпки в защитата на американските компании в страната и да намали големия търговски излишък с Вашингтон.

Съществува голяма несигурност относно датата на възможно частично споразумение, което бе обявено за предстоящо от Тръмп още през октомври, но което изглежда отнема много време, за да бъде реализирано.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!