Приключи двустранната срещата между Доналд Тръмп и Си Цзинпин на форума на Г-20 в Осака. Тя продължи един час и 20 минути. Централната телевизия на Китай показа кадри от началото на срещата. Американският президент заяви, че срещата била „великолепна“ и страните „отново са на прав път“. По думите му САЩ са готови за честна сделка, която ще бъде историческа.

„Може да постигнем монументални, забележителни (резултати)“ за двете страни“, каза той.

Тръмп заяви, че търговските преговори с Китай „вървят в правилната посока“ след „отличните“ преговори в събота с китайския му колега, в които, според съобщенията, Вашингтон се е съгласил да отложи въвеждането на нови наказателни мита.

Преговорите, засегнали страховитата търговска война между двете най-мощни икономики в света, се проведоха в кулоарите на срещата на Г-20 в японския град Осака, и всички следяха дали двамата държавници ще постигнат примирие.

Очакваше се двете страни да излязат с официални изявления по-късно, но китайските държавни медии заявиха, че Вашингтон се е ангажирал да не налага никакви нови мита върху износа на Пекин и че двете страни са се съгласили да възобновят търговските и икономическите преговори.

Резултатът вероятно може да се разглежда като успех, но експертите предупреждаваха преди срещата, че е малко вероятно пълно споразумение, а по-скоро примирие, чрез което ще се избегне налагането на нови наказателни мита, което би било положително развитие.

Тръмп възприе помирителен тон след пристигането си в Япония за срещата на върха на Г-20, въпреки че каза, че китайската икономика върви „надолу“, преди да се насочи към Осака, и изглежда има желание да постигне споразумение. Той обяви, че е готов за „историческа“ сделка с Китай, когато лидерите започнаха срещата си и Си му отвърна, че „диалогът“ е по-добър от конфронтацията.

Няма изнесени подробности за темите, които са обсъдили Тръмп и Си, включително дали е била засегната конфликтната тема за китайската телекомуникационна компания „Хуауей“. Вашингтон забрани дейността на компанията поради опасения във връзка със сигурността и според съобщенията Китай искаше ограниченията да бъдат отменени, което би било едно от условията на всяко търговско примирие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук