Мълър, Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп отправи поредица от атаки срещу специалния прокурор Робърт Мълър и неговия екип. Това става в момент, когато се очаква прокурорът да огласи документи, които биха могли да хвърлят нова светлина върху разследването за руската намеса в президентските избори през 2016 г.

Като повтаряше редовното си отричане на разследването като „лов на вещици“, Тръмп обвини Мълър в политическа пристрастност още в ранните часове днес, твърдейки, че прокурорът е заставят свидетели да дават фалшиви показания. Президентът се оплаква, че разследващите не обръщат внимание на отношенията на демократите с руснаците и допуска, че собственият му заместник-генерален прокурор да е „в пълен конфликт“.

Туитовете на Тръмп са в момент, когато се очаква екипът на Мълър да подаде съдебни документи, свързани с две важни фигури в разследването за възможно тайно споразумение между кампанията на Тръмп и Русия, за да се променят изборите през 2016 г: бившия председател на кампанията на Тръмп Пол Манафорт и бившия адвокат на президента Майкъл Коен.

„Робърт Мълър и Разпространяващия лъжи Джеймс Коми са най-добри приятели, само един от многото конфликти на интереси на Мълър“, написа Тръмп, споменавайки бившия шеф на ФБР, когото уволни, докато Коми водеше руското разследване.

Тръмп многократно е омаловажавал продължаващото вече 19 месеца разследване, но изостри атаките си, тъй като изглежда, че през последните седмици разследването явно го поставя под засилващ се натиск.

Сред петте туитвания, Тръмп атакува и заместник-главния прокурор Род Розенстейн, който отговаряше за разследването, докато през ноември Тръмп не назова Матю Уитакър, критикуващ разследването на Мълър, за изпълняващ длъжността министър на правосъдието.

Тръмп попита дали Розенстейн не е „напълно противоречив“, като същевременно изтъква член на екипа на Мълър Андрю Уейсман, който е участвал в наказателното преследване срещу Пол Манафорт.

В петък екипът на специалния прокурор трябваше да предостави на съда подробности за това, че Манафорт е лъгал по време на разследването. Също днес се очаква прокурорите да разкрият повече детайли от сътрудничеството с бившия личен адвокат на Тръмп Майкъл Коен, които той е предоставил пред специалния съвет.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!