Доналд Тръмп и Си Дзинпин

Съединените щати и Китай постигнаха пробив в търговските преговори и първата част от сделката между страните ще бъде сключена съвсем скоро. Това обяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, говорейки пред студенти във Флорида.

„Предприехме най-строги мерки срещу Китай и в резултат постигнахме пробив по търговско споразумение. Документът ще бъде подписан съвсем скоро. Китай вече купи американски селскостопански продукти за милиарди долари“, каза американският президент.

Вашингтон и Пекин вече договориха първата фаза на търговската сделка. Представителят на САЩ по време на търговските преговори Робърт Лайтхайзър заяви пред репортери, че Тръмп се е съгласи да отложи за неопределено време въвеждането на новите мита върху вноса на китайски стоки.

Лайтхайзър отбеляза, че споразумението ще бъде подписано в началото на януари, най-вероятно, от търговски представители на двете страни, а не от държавните ръководители. Според него постигнатите споразумения ще увеличат обема на американския износ за Китай с 200 милиарда долара за две години, а търговският дефицит на САЩ ще намалее.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!