За Белия Дом от изключително значение за българо-американските отношения е ангажимента на София за увеличаване приноса към бюджета за отбрана, заяви официално високопоставено лице по повод визитата на премиера Бойко Борисов във Вашингтон. Борисов ще гостува на президента Доналд Тръмп в понеделник, предаде БНР.

По време на телеконференция официалното лице подчерта, че България е член на НАТО вече 15-та година и е време „да покаже по-голяма степен на лидерство като увеличи средствата за отбрана и като участва в различни мисии“. За САЩ важен знак за това, че България взема насериозно ангажимента си за 2 процента разходи за отбрана е покупката на изтребителите Ф-16. Официалното лице посочи, че Вашингтон вижда позитивни индикатори и от други страни в Алианса.

В понеделник американския президент се очаква да дискутира и руското влияние в България. Бе изразене изключителна загриженост за „многото доказателства за руски дейности в Европа, в това число опити за повлияване на изхода от избори и такива, които застрашават основите на демокрацията“. Акцент в разговорите между Тръмп и Борисов ще бъдат и възможностите за участие на американски компании в енергийния сектор. По време на брифинга бе коментирана и широкоразпространената корупция в България. Именно корупцията бе посочена като пречка за икономическия и демократическия растеж. Стана ясно, че Тръмп ще наблегне и на тази тема.

„Търсим допълнителни начини за работа с България, особено с българските пазители на реда, за да можем да предоставим методи за борба с корупцията и за укрепим господството на закона“ – заяви официалното лице.

Към момента не се знае дали Тръмп и Борисов ще дадат съвместна пресконференция. Срещата на американския президент с българския министър-председател е част от серията разговори с лидерите от централна Европа. До момента Тръмп е имал срещи с колегите си от Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Австрия и Румъния.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!