Доналд Тръмп
На снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще проведе късно днес пресконференция относно избухването на коронавируса. Американският лидер каза това на своята страница в „Туитър“, като преди това критикува начина, по който тази тема се отразява в американските медии.

Според стопанина на Белия дом, „лъжливите медии правят всичко възможно, за да накарат коронавирусът да изглежда /в очите на обществеността/ възможно най-лошо, включително /създаване на/ паника на пазара, ако е възможно.

„По подобен начин техните некомпетентни и нищо не правещи приятели демократи просто говорят, без да предприемат действия. САЩ са в отлична форма! – добави американският президент – Ще имам пресконференция в Белия дом по този въпрос днес. Ще има представители на американските центрове за контрол и превенция на заболяванията и други“, обяви Тръмп.

Днес Висши здравни служители в САЩ предупредиха американците да се подготвят за „неизбежното“ разпространение на коронавирусната болест, която обхваща все по-големи региони в света, съобщи Би Би Си.

Извън Китай – Иран, Южна Корея и Италия съобщават за най-голям брой случаи, предизвикващи опасения, че вирусът може да се превърне в пандемия.

Експертите от Центровете за контрол на заболяванията (CDC) и превенцията в САЩ предупредиха американците за предстоящото разпространение на заразата.

„Молим американската общественост да бъде подготвена за очакването ни, че това може да е лошо – заяви д-р Нанси Месонние от Националния център за имунизация и респираторни заболявания в конферентен разговор с репортери – Въпросът не е в това дали, а кога това ще се случи в тази страна. Прекъсването на ежедневните дейности може да е тежко.“

Предупреждението бележи промяна в тона на Центъра за контрол на заболяванията, която досега до голяма степен беше фокусирана върху усилията за спиране на проникването на заразата в страната и върху карантинирането на хора, идващи от Китай.

Досега 14 пациенти са диагностицирани с Covid-19 вътре в САЩ, докато други 39 души са диагностицирани извън САЩ, но се лекуват в страната. Длъжностни лица призовават Конгреса спешно да отпусне милиарди долари за контрамерки и борба с вируса. Опасенията от пандемия доведоха до спад на фондовите пазари за втори пореден ден.

Президентът Доналд Тръмп заяви, че ситуацията е „под контрол“.

Повече от 2700 души са починали, а около 80 000 са се разболели, най-вече в Китай, откъдето произхожда вирусът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук