Доналд Тръмп, Бенямин Нетаняху

Президентът Доналд Тръмп заяви, че е време САЩ напълно да признаят върховната власт на Израел над Голанските възвишения, отнети от Сирия през 1967 година. В Туитър той писа, че платото е от „критично стратегическа важност за сигурността на държавата Израел и регионалната стабилност“.

Израел влиза в административно и законово владение /анексиране/ на Голанските възвишения през 1981 година. Този акт не е признат от други правителства. Сирия последователно се стреми да върне региона в свое владение.

Според Си Ен Ен това е сериозна промяна в американската позиция по отношение на анексираната от Израел територия и изказването представлява осезателна външнополитическа победа за премиера Нетаняху само три седмици преди израелците да отидат на избори, които ще определят дали той остава на власт. Само след седмица израелският премиер ще бъде посрещнат на посещение в Блея дом, а седмица по-рано той призова САЩ да признаят Голанските възвишения за част от Израел.

Територията е завладяна след Шестдневната война между Израел и Сирия през 1967 година, но е анексирана 15 години по-късно. Актът остана непризнат и международната общност продължава да счита израелските поселения в оспорваните зами за нарушение на международния правов ред.

Тръмп се радва на космически висока популярност в Израел и неговите прегръдки с Нетаняху толкова малко преди изборите, както и евентуалното признаване на Голанските възвишения, могат сериозно да обърнат изборните резултати в полза на настоящия премиер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!