Доналд Тръмп започва разследване срещу износителите на евтина китайска стомана на на американския пазар, споменавайки възможността за налагане на нови мита.

Това повиши цената на акциите на някои производители на стомана в САЩ с над 8% в четвъртък, съобщава „Ройтерс“.

Тръмп обяви решението си на церемония в Белия дом,  заедно с изпълнителни директори от стоманодобивната индустрия и търговския министър Уилбър Рос – милиардер бизнесмен, натрупал част от състоянието си именно от инвестиции в бизнеса със стомана.

Америкснакият президент обясни разследването с националната сигурност:

Стоманата е критично важна както за нашата икономика, така и за армията ни. Това не е област, в която можем да си позволим да зависим от други страни.

Тръмп спечели много гласове в промишлени щати като Мичиган и Пенсилвания с обещанието си да повиши производството и да наложи мерки срещу китайските търговски практики.

Китай е най-големият производител на стомана, като продукцията многократно надвишава вътрешните нужди. Излишъка се предлага навън на ниски цени, от което се оплакват производители в САЩ.

Необичайният ход идва в момент, в който Тръмп притиска Китай да положи усилия, за да удържи все по-войнствено настроената Северна Корея. Когато китайският президент Си Дзинпин посети Тръмп по-рано този месец, американският президент представи възможността да използва търговията като възможност да убеди Китай да предприеме повече мерки по въпроса.

Китайският износ е нараснал „въпреки непрекъснатите твърдения на Китай, че ще намалят стоманодобивния си капацитет“, каза Рос.

Той добави, че ако разследването на министерството на търговията открие, че американската индустрия за производство на стомана страда от твърде висок внос, той ще препоръча наказателни мерки, които може да включват мита.

Отклонявайки се от подхода на администрацията на Обама по въпроса, който до голяма степен разчиташе на подаване на жалби до Световната търговска организация, Тръмп нареди разследването съгласно закон, който му позволява да наложи ограничения върху вноса.

През октомври 2001-в разследване на министерството на търговията не откри доказателства, че вносът на желязна руда и полуготова стомана представлява заплаха за националната сигурност на САЩ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!