Доналд Тръмп
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ са постигнали една „наистина добра сделка“ с Мексико и разговорите с Канада върху нова регионална търговска сделка ще започнат скоро .

„Това е един голям ден за търговията. Това е една наистина добра сделка и за двете страни – заяви Тръмп – …с Канада скоро ще започнем да преговаряме. Ще се обадя на техния министър-председател много скоро“.

Преговарящите и от страна на Мексико и от страната на САЩ работиха дълги седмици, за да изгладят различията си, с цел да пренапишат близо 25-годишното Северноамериканско споразумение за свободна търговия (НАФТА). През това време Канада чакаше да се включи в преговорите.

По-рано мексиканският президент Пена Нието заяви, че финалната сделка със САЩ и Канада може да бъде постигната до края на седмицата, тъй като САЩ и Мексико са завършили вече разговорите по надграждането на НАФТА

Пена Нието написа в „Туитър“, че е разговарял по телефона с канадския министър-председател Джъстин Трюдо и му е обяснил важността на това неговата страна „да се върне в преговорите, с цел да се завърши тази сделка“, която съществува от 1994 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!