Изплетеният от тръстика кораб „Абора IV“, който отплава от българското пристанище Варна, за да докаже хипотеза, че древните египтяни са плавали с тръстикови лодки, за да пътуват до Черно море преди хиляди години, пристигна в Босфора.

Изплетеният от тръстика кораб „Абора IV“, който отплава от българското пристанище Варна, за да докаже хипотеза, че древните египтяни са плавали с тръстикови лодки до Черно море, пристигна в Босфора.

Доминик Гьорлиц и неговият екипаж от 12 доброволци от Германия, Съединените щати, България, Боливия и Холандия, пуснаха котва на входа от Черно море в пролива Боспор.

Потегляйки от България на 17 август, екипажът сега планира да мине през острови в Егейско море и да прекоси Средиземноморието до Александрия, след като премине общо 3000 километра.

Теорията, че египтяните са плавали толкова далеч, може да се проследи до древногръцкия историк Херодот, който пише: „Египтяните плаваха през Черно море, за да получат материали, които не са могли да имат от Източното Средиземноморие.“

Дизайнът на 14-метровата лодка черпи вдъхновение от древни скални рисунки от Горен Египет и Кавказ.

Теодор Роков от Археологическия музей във Варна каза, че мотото на това пътуване е „Пътешествие за мир“, тъй като тръстиковата лодка може да бъде перфектен посланик на мира за всички морета с оглед на настоящата политическа ситуация в Черно море

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!