анкета, допитване, проучване

Дистанцията между двете водещи политически сили у нас е близо 7%. Повишава се делът на смятащите предсрочни парламентарни избори за необходими. Това са основните изводи от ново проучване на „Тренд“, посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партиите.

Проучването на „Тренд“ е по поръчка на вестник „24 часа“. Изследването е реализирано в периода между 2 и 8 септември 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1002 души на възраст 18+.

ГЕРБ остава първа политическа сила с подкрепа от 24.9% сред гласуващите, следвани от обединението „Продължаваме промяната-Демократична България“ (18.3%). „Възраждане“ запазва третата си позиция с подкрепа от 16.1% от гласуващите. Четвъртият в подредбата е ДПС (13.4%), а петото място остава за БСП (8.7%). ИТН също запазват позицията си на ръба на парламентарната бариера.

Привържениците на идеята за нови парламентарни избори се покачват с 6% спрямо проучването през юли, като този месец достигат 31%. Въпреки това, мнението, че не са необходими предсрочни парламентарни избори се споделя от близо половината – 47% от българите.

Парламентът остава с традиционно ниски нива на положителна оценка – 14%, като не се наблюдава динамика спрямо последното проучване от месец юли.

22% изразяват положителна оценка към работата на кабинета „Денков. Отрицателната оценка се повишава в трето поредно изследване, като през септември достига 68%. Най-голям дял на подкрепа, правителството среща сред привържениците на „Продължаваме промяната-Демократична България“ – над три четвърти от тях подкрепят кабинета. Запазва се разделението в отношението спрямо кабинета сред симпатизантите на ГЕРБ на две приблизително равни групи. Електоратите на останалите формации изразяват в огромното си мнозинство отрицателна оценка.

Незначителна промяна има и в оценката за работата на президента. Въпреки изострянето в тона между правителството и държавния глава, положителната оценката за работата на президента е на познатите нива от 36%, а отрицателната 52%.

*Проучването на „Тренд“ е по поръчка на вестник „24 часа“. Изследването е реализирано в периода между 2 и 8 септември 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1002 души на възраст 18+.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук