Евгений Кънев
На снимката: Евгений Кънев

Икономическата ни програма за развитие щеше да е много по-фокусирана и постигаща реални резултати, ако беше стъпила на следните три аксиоми:

  • Искаме да настигнем развитите страни и за целта ни трябва човешки капитал, който единствен произвежда висока добавена стойност.
  • Този човешки капитал трябва да е преди всичко в сферата на ИТ технологиите, за да може българската икономика бързо да се дигитализира и мине в 21 век.
  • Ерго, цялата ни програма трябва да е за стимули такива специалисти да дойдат и живеят в България.

Да, има нещичко по въпроса дискутирано от типа облекчаване на процедури, сини карти и т.н. С пълната неосъзнатост за крайната им недостъчност. Нещо повече – искат да се ударят тези специалисти сега у нас с вдигане на осигурителните прагове.

Преди време една не толкова известна държава у нас – Уругвай – се възползва от факта, че е в същата часова зона като Ню Йорк и Източния бизнес бряг на САЩ. И направиха цели жилищни квартали в столицата Монтевидео специално да обслужват нуждите на американските ИТ специалисти, вкл. да наподобяват американския начин на живот. Същевременно предлагат много повече удобства и възможности за рекреация.

Резултатът е феноменален. Хиляди американци се заселват, произвеждат ИТ услуги за американския пазар и харчат всичко в страната. Кой не иска по-евтин и спокоен живот? А изискванията им към местните училища вдигат и образователното и професионално ниво и на местните специалисти.

Ето ви пример за умно държавно управление.

Коментарът е от „Facebook“ страницата на автора. Заглавието е на редакцията.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук