Образувано е досъдебно производство заради две запалени постройки, в които не е имало хора по време на палежа.

Действията по разследването продължават под ръководството на Районна прокуратура-Габрово, съобщиха от институцията.

От там заявиха още, че след втория ден на протест в Габрово са образувани три бързи производства и едно наказателно производство по общия ред за действия на участници в него.

В запалените къщи живеят ромски семейства. Съседите им, също роми, казаха, че се изпитват огромен страх и не са сигурни дали искат да останат да живеят на това място, въпреки че от 60 години живеят в Габрово.

Опожарените къщи са само на 50 метра от мястото, където снощи протестиращите влязоха в сблъсък с жандармерията.

Зам.-вътрешният министър Красимир Ципов даде брифинг днес в парламента:

„От 800 до 900 лица са присъствали на вчерашния кървав протест в Габрово. Протестиращите се разделили на три лъча. Камъни, димки и бомбички са били хвърляни по служителите на реда, които са организирали кордон. За един от пострадалите е получен сигнал на телефон 112, че е ударен по главата с нещо. Не е уточнено какво. Същият не е подал сигнал до полицията“, каза Ципов.

И добави:

„Лично мое мнение е, че имаме забавяне на действията и реакциите на областната управа на МВР. Ако бяха реагирали навреме нямаше да се стигне дотук”, добави Пламен Нунев, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Ципов подчерта, че незабавно ще се вземат мерки, ако подобно нещо бъде установено. Имали са и данни за провокации на протестите.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!