бял кит

Три малки бели китчета, родени в рамките на 13 дни през декември 2018 година, направиха своя многоочакван дебют пред публика в развъдната база „Океанско кралство Чимелонг“ в Жухай, в южната китайска провинция Гуангдонг.

Трите „звезди“ радостно подравиха зрителите, като плуваха и понякога се подаваха над повърхността на водата и пееха. Бебетата се родиха на 17, 22 и 30 декември, като едното излезе с главата напред, а другите две – с опашката напред, под специалните грижи на гледачите в базата.

„Най-големият проблем пред един женски кит-майка е дали новороденото й бебе ще успее да си поеме дъх за първи път. Това е много важно, тъй че ние стоим в готовност до басейна през период от 24 часа и повече, за да се погрижим за китовете-майки – разкри Жанг Делу, лидер на екипа – раждането продължава дълго – между 3 и 10 часа. Малките бяха много здрави и сега са добре нахранени.“

Белите китове са застрашен от изчезване вид и се ползват с втора степен на държавна защита в Китай. Те са вписани и в Червения списък на заплашените видове  на Международния съюз за опазване на природата. Това стана през 2008 година, след десетилетно унищожаване на екосистемите им и на нелегален лов. Тези арктически морски бозайници освен това са и придирчиви към жизнените си условия, което поставя големи предизвикателства пред изкуственото им размножаване.

Развъдната база Жухай сега има 31 бели кита – ной-голямата популация в Азия. Животните са на възраст между 8 и 14 години и повечето от тях са достигнали полова зрялост. Раждането на трите малки китчета в рамките на 13 дни се смята за огромен пробив в изкуственото развъждане на бели китове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!