Три от пет ракети, изстреляни вчера, директно са попаднали в посолството на САЩ в столицата на Ирак, каза източник на сигурността пред АФП, като една от тях е улучила кафене по време на вечеря.

Посолството на САЩ не отговори на запитването на агенцията за коментар, но в изявление на иракските сили за сигурност по-рано в неделя се казва, че няма жертви при нападението. Има обаче един ранен.

Дипломатическата мисия на САЩ, която се намира в строго охраняваната Зелената зона в Багдад, през последните месеци редовно е била атакувана от ракети, но нито една от атаките не е била успешна.

Неделната атака бе втората за седмица срещу посолството, след като на 20 януари три ракети се взривиха близо до мисията.

Атаката е първата, при която има информация за пряко попадение.

Съобщава че, че репортери на АФП са чули стрелба на западния бряг на река Тигър точно в 19:30 ч. Местно време.

Премиерът на Ирак Адел Абдел Махди и председателят на парламента Мохамед Халбуси осъдиха нападението, заявявайки, че то рискува да завлече Ирак във война.

Припомняме, че на 31 декември ирански паравоенни формирования нападнаха американското посолство в Ирак. В отговор на тази безпрецедентна провокация, на 3 януари Пентагонът съобщи, че при операция в района на летището в Багдад е убит генерал Касем Сюлеймани, командирът на специалните части на Ислямската революционна гвардия Ал-Кудс. Това доведе до сериозна ескалация на напрежението и заплахи между двете страни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!