Реджеп Тайип Ердоган
Реджеп Тайип Ердоган

 

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви решение за налагането на пълен локдаун в страната, който ще влезе в сила от 19.00 ч. на 29.04.2021 г. и ще продължи до 05.00 ч. на 17.05.2021 г., съобщиха от МВнР. Това се налага поради влошаването на епидемиологичната обстановка в страната, на фона на нарастването на броя на случаите на инфекция с COVID-19. Целта намаляване на броя на броя на смъртните случаи.

Всички работодатели ще преустановят дейността си или ще преминат към работа от дома. Изключение са тези, подробно изброени в циркулярна заповед на вътрешното министерство. Търговските вериги за хранителни стоки ще бъдат отворени през седмицата от 10.00 ч. до 17.00 ч. и ще бъдат затворени в неделя. Кафенетата и ресторантите ще предлагат само услуги за доставка по домовете. Всички междуградски пътувания ще могат да се реализират само в разрешителен режим. Общественият транспорт ще работи с 50% от капацитета си. Резервациите в хотелите и местата за настаняване няма да дават основание за неспазване на наложените ограничения.

Освобождаване на чуждестранни граждани от наложените ограничения се отнася единствено за ползващите туристически услуги. Чуждестранни граждани с разрешения за пребиваване, със статут на временна закрила или кандидати за закрила и притежателите на статут, ще бъдат обект на наложените ограничения. Обучението на деца и обучаващи се във всички институции, включително детските градини и яслите, ще бъде преустановено. Планираните изпити ще бъдат отложени.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!