протест пред Министерски съвет

Няколко хиляди души излязоха за четвърти пореден ден на протест срещу правителството и действията на прокуратурата и полицията. Демонстрацията отново се проведе между Президентството и Министерския съвет. Протестиращите скандираха „Мафия“, „Всеки ден ще е така до победата“ и „Гешев е позор“.

Протестиращите не виждат бъдеще с това управление и искат нови избори. Много от тях се обявяват изцяло срещу модела на управление до момента, който според тях е грешен и пълен с лъжи.

Един от гражданите заяви, че днес е дошъл на протеста, защото иска „това корумпирано правителство да се разкара“. Друг гражданин също заяви, че иска правителството на Борисов да се махне „с цялата си клика, шайка“.

„Мафия, общо взети мафия“, добави той.

Недоволна гражданка каза, че са излезли толкова много записи с нецензурни неща, че това е отвъд мярката на приличието.

„Дори само за едно такова нещо си заслужава да протестираш“, подчерта тя.

Адвокат Николай Хаджигенов, който стана популярен като част от „Отровното трио“, заедно с проф. Минеков и Арман Бабикян, добави към исканията и това за Велико Народно събрание.

Сред протестиращите пред президентството дойдоха депутати от БСП, както и бившият министър-председател Ренета Инджова. Тя коментира, че това правителство трябва да си ходи.

 

Протестът дойде на фона на призиви за спокойствие и ненасилие. Имаше знаменателен момент, в който протестиращите дадоха знамето си на полицаите и те го вдигнаха високо.

Демонстрантите по традиция се отправиха на  шествие по централните софийски улици.  Както и вчера протестиращите тръгнаха по бул. „Дондуков“. След това хората завиха по ул. „Раковски“.

Шествието стигна до Народното събрание, където спря, а протестиращите изпяха химна. След това се насочиха към „Орлов мост“.  Както и вчера хората завиха  по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“. Въпреки че се очакваше следващата спирка да е НДК, където е централата на ГЕРБ, протестиращите се насочиха по „Граф Игнатиев“  и стигнаха до Съдебната палата.

След това шествието се върна в „Триъгълника на властта“ и остана там с часове. Протестът премина мирно, без ексцесии или провокации.

Протестиращите настояват за затвор и съд за корумпираните политици. На протеста се забелязват много млади хора, голяма част от които не са симпатизанти на нито една партия.

Въпреки че протестът е изцяло граждански, много политически формации вече се опитаха да го „яхнат“. Днес лидерът на БСП Корнелия Нинова призова членовете и симпатизантите на партията да се включват във всички подобни прояви.

През последните дни на протестите видяхме Мая Манолова, Ренета Инджова, представители на десните партии.

Тази вечер на протеста е отново и председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Днешният протест продължи по-кратко от вчерашния, защото времето се влоши и принуди хората по-бързо да се разотидат.

Протести в цяла България

Тази вечер на протест излязоха жителите на Стара Загора. Демонстрацията им е под надслов  „Стара Загора иска оставка“.

Протест се провежда и в Русе. Там гражданите също искат оставка на правителството.

Хиляди излязоха на протест и във Варна.

В Бургас също има стотици граждани, събрали се да поискат оставката на правителството.

 

Във Велико Търново за първа вечер гражданите се събраха в центъра на града с настояване за оставки на правителството и на главния прокурор. Протестът беше организиран в социалните мрежи.

И в Благоевград започнаха протести с искане за оставката на правителството. Пред общината в 18 ч. се събраха 50-на души. Тъй като за днес не са имали разрешение за протест шествие нямаше, но от утре хората се заканват да последват сънародниците си от столицата и другите части на страната.

„Има разпад на държавността заради безхаберието на политиците, всеки гледа да се набута и лапа, големият проблем са политическите назначения в МВР, как да си вършат работата, като са с партийни пристрастия“, каза Николай Иванов.

Той оглавява протестите с искане за смяна на системата, започнали през есента на миналата година, прекъснати от пандемията, и подновени през май.

Протести имаше и в Габрово, Плевен и Кюстендил.

Да няма насилие

„Призовавам в поредния ден на протести гражданите да запазят самообладание, да не се поддават на провокации. Вчера сами видяхте, че всичко може да протече мирно и тихо. Имаше дребни инциденти, но затова не можем да обвиним всички присъстващи на протеста, въпреки че имаше пострадали полицаи“ – заяви главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов на брифинг преди поредния протест тази вечер в София.

„Молбата ми е и на всички колеги там – бъдете отговорни, не се поддавайте на емоцията и адреналина. Самите хора, участващи в протеста многократно ни търсеха и казаха, че има провокатори и че има хора на протеста, които не искат да бъдат там. Това значи, че всички заедно, когато гледаме и вървим в една посока, можем. Всички имат право да протестират, но нека това да става по законния начин. Полицаите, които охраняват протестите не са ви враг. Всички обвинения към тях са безпочвени, те са там да се грижат за вашата сигурност и не са отдушник на вашите емоции. Боли ме за колегите като чета какви неща пишат за тях“, каза Иванов.

Не може да се дръпнат да оставят българските институции, не зависимо кои са те, без охрана, не може те да се приберат, да оставим хората да вършат безнаказано погроми, това никъде не се допуска по света и не е правилно. България не прави изключение, подчерта Иванов. Той увери, че полицаите няма да се намесват безпричинно.

Протестите продължават

Утре протестиращите се събират отново в ранния следобед под прозорците на Министерския съвет. Те са категорични, че няма са се откажат докато не постигнат промяната, за която се борят.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!