Бисер Джамбазов и Катрин Иванова. Снимка: Фейсбук

Трима българи във Великобритания са обвинени в шпионаж в полза на Русия, разкри БиБиСи. Те са били задържани още през февруари и оттогава насам лежат в ареста с повдигнати обвинения.

Това са 45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бизер Джамбазов и 31-годишната Катрин Иванова. И тримата от много години живеят във Великобритания, уточнява БиБиСи.

При обиск у Русев, Джамбазов и Иванова са намерени различни фалшиви документи за самоличност – паспорти, лични карти и други документи от България, Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия.

При ареста си Орлин Русев е живял в градчето Грейт Ярмът, графство Норфолк, а Джамбазов и Иванова – заедно в Хароу, Северозападен Лондон.

Тримата обвинени за шпионаж са се занимавали с различни професии и са живели на различни адреси, все в покрайнините на градовете. Твърди се, че те са работили за руските тайни служби.

Орлин Русев е имал бизнес сделки в Русия. Той се премества в Обединеното кралство през 2009 г. и работи 3 години в областта на финансовите услуги.

Според неговия онлайн профил в социалната мрежа LinkedIn по-късно е притежавал бизнес, занимаващ се със сигнално разузнаване, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали. Пред разследващите Русев, чийто последен адрес е крайбрежна къща за гости в Грейт Ярмът, твърдял, че е бил съветник в българското министерство на енергетиката.

Орлин Русев. Снимка: Х

Другите двама арестувани – Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са двойка и са живеели на заедно. Във Великобритания са от около 10 години. Бисер и Катрин управлявали обществена организация, предоставяща услуги на българите, включително запознаването им с „културата и нормите на британското общество“. Според български държавни документи те са работили и за избирателни комисии в Лондон по време на последните избори.

По думите на съседи на двамата, след ареста им през февруари полицията твърде дълго обискирала квартирата им – контраразузнавателните служби прекарали в нея цяла седмица.

Тримата обвиняеми ще бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон през януари. Дотогава ще бъдат в ареста, което значи, че службите имат сериозни доказателства за някаква тяхна шпионска дейност.

Преди 4 години колегите от Радио Стара Загора са направили интервю с Бисер Джамбазов и Катрин Иванова, които разказали за създадената от тях Българска социална платформа, с цел безплатно подпомагане на наши сънародници в Лондон с курсове по английски език, както и помощ за набирането на документи, необходими за живот и работа във Великобритания.

Пред БНР те обясняват, че с личен пример и доброволен труд искат да покажат, че хората трябва да си помагат безкористно, защото това ще помогне на българската общност да поддържа добър имидж във Великобритания.

Британските институции не са ни информирали за задържането на тези лица. Това каза пред БТА посланикът на България в Обединеното кралство и Северна Ирландия Марин Райков. Той обаче уточни:

Практиката в Обединеното кралство предполага, когато задържано лице, чужд гражданин, заяви, че не желае да бъде информирана неговата страна за задържането му, британските власти предоставят това право на съответното лице, т.е. в такива случаи те не информират посолството“, обясни посланик Райков.

Още за България в международния новинарски поток – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук