Най-малко трима турски войници са убити в Сирия, часове преди визита на президента Реджеп Ердоган в Москва. Това повишава напрежението и заплашва отношенията между двете държави, пише „Блумбърг”.

Ердоган ще пътува към Москва в четвъртък с надеждата, че ще убеди президента Владимир Путин да укроти сирийския президента Башар Асад и да го убеди да бъде създадена Турска мирна зона.

Турция бомбардира сирийската армия след нападенията срещу нейните войници във вторник и сряда, ранявайки 15 войници.

Турската армия води ожесточена битка за Идлиб с подкрепяната от Русия сирийска армия. Сблъсъкът в Идлиб увеличава страховете от нова бежанска криза. Турция отхвърли руското предложение за преместване на военните си постове на север от Идлиб и вместо това мобилизира още войници в сирийския град.

Напрежението между Турция и Русия се повиши след въздушните удари в Идлиб, при които загинаха 33-ма турски войници за един ден (27 февруари). Това накара Ердоган да се обърне към традиционните си западни съюзници, търсейки военна подкрепа.

От началото на февруари, над 50 турски войници са убити в Идлиб.

Военните сблъсъци на сирийска територия увеличават заплахата от нова бежанска вълна към Турция. Междувременно Ердоган отвори границите на Турция със съседните си държави България и Гърция, заявявайки, че е дошъл моментът Европейският съюз да сподели тежестта за грижите за бежанците (около 5 милиона души на територията на Сирия). Анкара заяви, че търси военна подкрепа от европейските си съюзници, а не пари за бежанците.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!